Det här är landet som är både och, med urgamla traditioner och hypermodernt om vartannat. Ena dagen kan man uppleva tempel och teceremonier, nästa tittar man på det allra senaste inom elektronik. En sak är säker – det finns mycket att uppleva i Japan.
Har du tänkt på hur mycket japanska du kan? Haiku, bonsai, geisha, harakiri, judo, karaoke, shiitake, tofu och sushi. Japan är för de flesta av oss landet som känns både bekant och långt borta. Men det är absolut inom räckhåll.
Det är ett spännande land med vänliga människor, rent överallt, punktliga tåg, fantastisk mat och vackra konstskatter. Vad mer kan man begära? Och Japan är inte bara för lyxresenärer. Tokyo, som tidigare var världens dyraste stad, har nu halkat ner till en niondeplacering. Här är några tips om vad du kan uppleva under en resa på två-tre veckor.
1 Tokyo
En spännande, underbar storstad, inte lik någon annan. Det märkliga är att, trots att hela Tokyo-området har 37 miljoner invånare, så är den vanliga storstadsstressen som bortblåst. Luften är ren och biltrafiken begränsad eftersom de flesta åker tunnelbana.
Missa inte Uenoparken med det fina Nationalmuseet, Shibuya med sitt enorma folkmyller och Tsukiji, fiskmarknaden.
Kanske vill du besöka distrikt som eleganta Ginza eller poppiga Harajuku för shopping eller ta en tur upp i världens näst högsta byggnad, Tokyo Sky Tree, 634 meter. Åk dit upp i skymningen och upplev staden i både dagsljus och neon.
2 Kyoto
Det är en överdrift att kalla Kyoto för Japans Skansen, men här finns massor av historia och atmosfär av det slag vi gärna förknippar med Japan. Här upplever du geishor och tempel, vackert konsthantverk, keramik, textilier, teceremonier och unika trädgårdar.
Kyoto ligger i en gryta med sluttande berg ner mot centrum både i öst och väst. De större sevärdheterna finns på respektive sluttning, och minst ett par dagar behövs för att uppleva alla highlights.
3 Naoshima
Drabbas du av tempeltrötthet är ön Naoshima en härlig plats att ta igen sig på. Här finns prov på såväl samtida konst som arkitektur. Några byggnader är ritade av den kände japanske arkitekten Tadao Ando. Det kostar en slant, men är du ute i god tid, kan du bo på ”hans” hotell. Det ligger vägg i vägg med konstmuseet Benesse House Museum.
Vid färjeläget hyr du cykel, gärna en elcykel, och tar dig runt ön för att uppleva all konst (ja, det går bussar också). Missa inte museet Chichu Art Museum, också det ritat av Ando Tadao. Arkitekturen, och särskilt de fyra näckrostavlorna av Monet, är värda hela resan till Naoshima.
Om du inte bokar boende på ön, ta då staden Okayama som utgångspunkt för en dagsutflykt hit. Med lokaltåg och färja är du här på en timme.
4 Mayajima och Hiroshima
Hiroshima och Fredsmuseet mitt i stan är intressant att besöka. Utställningen där berättar i detalj vad som hände när amerikanerna fällde atombomber över Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945. Det är en utställning och en minnesplats som stämmer till eftertanke. Intill museet brinner en eld, Fredslågan, som inte släcks förrän alla kärnvapen är utrotade.
Hiroshima kan inte räknas som någon av de mest charmiga städerna. Därför är det en bra idé att bo över på den näraliggande ön Miyajima. Hit vallfärdar japanerna för att se den röda ikoniska toriin, porten, 16 meter hög, placerad i vattnet utanför helgedomen Itsukushima. De flesta besöker ön över dagen och det är härligt att få ”äga” ön när dagsbesökarna lämnat den.
5 Sakura
Besöker du Japan i slutet av mars eller i april får du uppleva japanernas egen våryra – Sakura. Japanerna blir saliga av all körsbärsblom. Vackert är det också. Körsbärsblomningen är en nationell angelägenhet. I nyhetsprogrammen följer man noga dag för dag hur blommorna slår ut. Våren är också den rätta tiden att gifta sig, otaliga brudpar slår till nu och du möter dem i parkerna, ibland med ett helt entourage av sminkörer och fotografer.
Under Sakura firar japanerna gärna med picknick tillsammans med vänner och arbetskamrater. Och i städerna blir det fort fullsatt i parkerna.
6 Tempel och helgedomar
Buddisttempel och shintohelgedomar finns sida vid sida över hela Japan. Att få sitt lystmäte av tempel tillgodosett är inte svårt. Shintoismen är Japans ursprungliga religion och var statsreligion från 1870-talet fram till 1940-talet. Buddismen har därefter vuxit sig allt starkare. Idag är det många som praktiserar båda religionerna, men de flesta tar ganska lätt på religionen och blandar dessutom friskt.
I buddisttemplet i Nara, en gång Japans huvudstad, finns en 16 meter hög Buddhastaty. Den är en stor attraktion, liksom shintohelgedomarna på ön Miyajima och Kyotos tusenåriga, stora Kiyomizutempel. I Kyoto finns också Fushimi-helgedomen, tillägnad Inaris, risguden. Här vandrar man uppför berget mellan tusentals toriier, alla skänkta av rika affärsmän.
7 Ryokan
Att sova på en madrass på golvet är kanske inte så lockande. Men att göra det på ett japanskt värdshus, ett ryokan, är en upplevelse, ja nästan ett måste. Vem vill inte bli välkomnad med grönt te av en egen värdinna och serverad både frukost och middag på rummet? På lite finare ryokans rullas bädden ut av personalen varje kväll och göms undan under dagen. Väl installerad på rummet sveper du in dig i yukatan, som alltid ingår. Sen rör du dig runt i hela värdshuset iklädd denna bomullsmorgonrock.
All service med mat finns inte på alla ryokan, ju dyrare desto mer service naturligtvis. Ett enklare ryokan kan också ha delat badrum.
8 Japansk mat
Sushi är antagligen den maträtt vi mest förknippar med Japan. Och var ska man prova rullbandssushi om inte här? Tag plats vid bardisken och plocka på dig av de sushibitar som raskt passerar på tallrikar framför dig. Du äter så många du vill och när du är mätt räknar servitrisen dina tallrikar och du betalar i kassan.
Men det japanska köket innehåller oändliga variationer. Även enkla rätter smakar utmärkt. Passa på i Hiroshima att äta okonomiyaki, en rätt som utöver nudlar kan innehålla både ost, bläckfisk, bacon och ägg. Allt tillrett av kocken på stekbordet framför dig. Annars är ostron, både råa, grillade och friterade en specialitet i Hiroshimatrakten.
En annan specialitet är Kobebiff, bäst och mörast i världen sägs det. Och dyrast. Kanske inte så konstigt när de svarta wagyu-korna trakteras med både öl och klassisk musik.
9 Onsen
Japanerna har en bad- och spa-kultur av rang. Det finns mängder av trevliga badanläggningar, onsen, i Japan.
Några timmars tågresa från Kyoto ligger Kinosaki, känd som en verklig onsenstad. När du checkat in på ditt hotell får du tillgång till stadens samtliga sju bad. Iklädd din yukata trippar du sedan obehindrat runt i staden och provar så många bad du vill. Är det någonstans du ska prova på att bo på ett ryokan så är det här.
I ett onsen gäller det att följa reglerna. Inga badkläder tillåts och du tvättar och duschar dig noga innan du glider ner i den varma bassängen för en stunds stillsam meditation. Men ingen lek eller plask här!
10 Shinkansen
Som svensk, van att gnälla över inställda och försenade tåg, är Japan rena himmelriket. Tänk dig tåg som avgår på sekunden och där resenärerna står på led för att kliva på. Städarna gör täta raider både på tågen och perrongen och överallt finns personal att fråga. Och när konduktören bockar och tar av sig uniformsmössan i varje vagn han besöker, tror vi knappt att det är sant. Att åka tåg, och även tunnelbana, är ett rent nöje i Japan.
Text: Lena Birgersson
redaktionen@veteranen.se
Seniorguide Japan
Resa dit: Du kan flyga direktflyg för under 7 000 kronor. Köp tågpass för Shinkansen hos www.japanspecialisten.nu innan du lämnar Sverige.
Prisläge: Ungefär som Sverige, men taxi och hotell är cirka 20-30 procent billigare.
Bästa tiden: Mars-april när körsbärsträden blommar och september-november när höst-löven glöder.
Passar för: Alla som är intresserade av historia, kultur, sevärdheter och god mat.
Seniorvänligt: Alla längre tågresor kan du klara även om du är mindre rörlig. Men undvik tunnelbanan i Tokyo med alla trappor, välj istället taxi och guidade rundturer.
Missa inte: Att bo på ryokan, japanskt värdshus, att bada onsen, den fantastiska maten och att åka Shinkansen, snabbtåget.
Valuta: Ta med yen från Sverige. På plats tar du ut pengar i ATM-automater i Seven Eleven-butiker och på postkontor. Betala med kort på hotellen – i övrigt är det enklast att betala kontant. Du ger ingen dricks, japanerna kan till och med bli förnärmade om du gör det.
Boende: Boka hotell för de första och sista nätterna. Chansa gärna däremellan och gör internetbokningar på din resedator, det ger dig frihet och är billigast. Du kan också låta en resebyrå göra alla bokningarna. Hotellen har alltid wifi, i övrigt kan det vara svårt att hitta uppkoppling.
Språket: Japanerna är hjälpsamma, men dåliga på engelska. För gatuadresser är det bra att ha namnet på japanska. På restaurangerna finns oftast bilder på rätterna. På stationerna finns tågvärdar att fråga.
Ryokan: Bokas bäst hemifrån: www.japaneseguesthouses.com
Bra att ta med: Packa lätt i en väska med hjul.
Ta med: litet paraply, adapter för eluttag och ett halvlångt skohorn. Skorna tas av och på många gånger, både i templen och på ryokan.
Några länkar: tripadvisor.com, japanbloggen.com, japanspecialisten.nu
Böcker: Lonely Planet, Mitt Tokyo av Monica Braw.