Kerstin Sedvallson har som tradition att varje år göra en resa till Rimini med sitt barnbarn Caitlin. Det har de gjort ända sedan Caitlin var sju. Nu är hon fjorton, och världens bästa ressällskap.
Va, ska du åka till Rimini? Det gjorde vi ju på 60-talet! Förbluffade vänner tillägger: Ingen människa åker väl till Rimini i dag!
Jo, jag gör det sedan flera år med mitt nu 14-åriga barnbarn Caitlin. Detsamma gör alla italienare.
Varför? Rimini i regionen Emilia-Romagna med anor från 269 före Kristus ligger i nordöstra Italien vid Adriatiska havet och dess två mil långa strand lockar stora familjer till det italienska bad- och pensionatslivet.
Filmiska vyer
Och vem minns inte filmskaparen Federico Fellini (1920-1993) som skapade underbara filmer som Amarcord om sin barndom i trettiotalets Rimini. Han fick en välförtjänt Oscar 1974 för den, som det årets bästa utländska film.
En drink på klassiska Grand Hotel kan få mig att låtsas att Fellini sitter här med ett gäng kamrater, eller varför inte den ljuva hustrun Guiletta Masina.
Dekadent
Jag älskar Rimini som jag finner super-italienskt, såväl elegant som vulgärt.
Längs med den långa hotell- och strandgatan sitter turister på restauranger och njuter av pizzor, dricker mängder med öl, obekymrade om alla som går förbi nära borden.
Romerska fornlämningar
Vi tar bussen in till Riminis historiskt vackra centrum och beundrar katedralen Tempio Malatestiano från 1446-55, den romerska fornlämningen Triumfbågen Arco d’Augusto på fjorton meters höjd, den långa Tiberiusbron, stans eleganta affärer… Och så till veckans höjdpunkt: marknaden på lördagsförmiddagen! Det finns ingenting som liknar en italiensk marknad där du kan göra fina fynd bland väskor, skor, dukar, tyger, klockor, smycken, snygga baddräkter eller bikinis.
Läckra bakverk
Vilar gör du sedan på en av de många restaurangerna eller kaféerna, där du dricker utsökt kaffe och trycker i dig ett läckert bakverk.
Hur blev Rimini en favoritort bland alla de platser jag besökt sedan tidigt sextiotal i Italien? Kanske när jag för snart tjugo år sedan i DN gjorde reportaget Svenskorna som blev kvar med fotograf Magnus Bergström.
Under en rolig vecka träffade vi flera glada svenskor som kommit till Rimini på 1960-talet, antingen som turister eller guider. De förälskade sig i italienare, blev kvar, gifte sig, fick barn och har aldrig velat återvända till Sverige annat än på semestrar.
Hundvänligt hotell
Gunilla Schröder blev en kär vän som än i dag arbetar som guide. Det är hon som hittat hotellet där Caitlin och jag bott varje sommar vi besökt Rimini.
Hotell Principe är speciellt: Här är hundar välkomna! Av alla storlekar. Pyttesmå ilskna chihuahuor, vänliga pudlar, snälla mopsar, ängsliga golden retrievers som blir utskällda av de arga småhundarna, blandraser som alla får vara i matsalen vid samtliga måltider. De ligger oftast snällt under borden och stör ingen. Eller som Gunilla Schröder brukar säga: ”Det är konstigt att så många är allergiska i Sverige. Det är inte så här.”
Äkta italienskt badliv
I stället för att äta på olika restauranger, vilket blir ganska dyrt, har vi helpension med frukost, lunch och middag. Vi lever ett äkta italienskt badliv.
Det betyder en god frukost – italienarna äter bakverk! – innan vi promenerar ned till stranden. Här hittar vi Badplatsen 84 som hotellet anlitar. Den ägs av norska Grete med italiensk make och vi hyr stolar och en parasoll för en vecka.
Grete tillhör de kvinnor som kom till Rimini för trettio år sedan och efter ett par timmar på ett disco mötte sin kommande italienske make.
Milslång strand
Caitlin solar och badar medan jag håller mig i skuggan med en bok. På stranden säljs också billiga strandklänningar.
Stranden är milslång och olika färger på parasollerna visar ägarna. Här är mängder med italienska familjer som lever ett glatt och pratsamt liv tills lunchen kallar.
Vid ettiden går vi upp till hotellet och äter en god lunch: Alltid varierat salladsbord, sedan pasta, därefter fisk eller kött. Frukt till efterrätt.
Vila på rummet ett par timmar och sedan fortsatt strandliv. Därefter middag – läcker som alltid!
Rimini
Resa dit: Flera flyg att välja på: SAS, Lufthansa, Austrian med endast ett byte. Dyrt och krångligt med tåg.
Enklast att flyga till Bologna varifrån det numera går direktbussar till Rimini på en och halv timme. Också många tåg från Bologna till Rimini.
Prisläge: Hotell och pensionat finns i mängder till hyfsade priser. Välj på nätet.
Billigast är hel- eller halvpension. Priserna annars ungefär som i Sverige.
Bästa tiden: Vår, höst, sommar. Undvik augusti när Italien har semester.
Lugnt och vilsamt under vintermånader.
Passar för: Alla åldrar.
Missa inte: Utflykter med bil eller buss till republiken San Remo, vackra lilla staden Sant’Arcangelo, fascistledaren Benito Mussolinis födelsehus i Forli och den stora kryptan i Predappio.
Seniortips: I Italien umgås folk över åldrarna. Du kan gå på disco om du vill och blir inte uttittad. Familjer med stora och små och mor- och farföräldrar är tillsammans och umgås på stranden.
Seniorvänligt: Äldre behandlas med respekt i Italien.
Tips: Bussbiljetter köper du i tobaksaffärer före avresan. Stämplas på bussen. Är det trångt får du hjälp!
Varning för: Som i alla länder – se upp för ficktjuvar och använd en praktisk väska som bärs över armen mot magen. Inga ryggsäckar!
Världens bästa resekamrat
Behöver jag säga att vi fortsatt att bo på detta hotell bland annat för att här varje dag serveras utsökt italiensk mat?
Hur har det varit, och är, att resa med barnbarnet Caitlin? Världens bästa reskamrat! Hon klagar aldrig! Vi har åkt till Rimini sedan hon var sju år och det gick bra, trots att hon några gånger fick gråtattacker efter mamma och pappa.
Under ett par år tvingades jag höra på gapiga italienska barnprogram på teven, men sedan Caitlin, duktig tennisspelare, upptäckte en tenniskanal är det frid och fröjd även för mig.
Caitlin älskar god mat och det är en fröjd att se henne prova på okända rätter och äta med god aptit.
Hon gillar att bada och simma och under några år har jag ängsligt stått på stranden och bevakat hennes framfart i havet.
Affärsgatan lockar
Kläd- och skointresserad är hon varför våra promenader utefter den långa affärsgatan med alla butiker är lockande. Ibland har vi efter middagen och dessa köpturer slagit oss ned på ett trevligt glass- och drinkställe.
Det är så kul i Italien att de flesta italienare nöjer sig med att äta glass på kvällen, när de tar sin kvällspromenad. Men så har Italien också världens bästa glass!
Barnvänligt land
Det är lätt att vara i Italien med barn, såväl mindre som större. Folk är vänliga och hjälpsamma. Aldrig har jag mött någon som varit otrevlig. Det skulle i så fall vara någon full och drullig turist.
Vårt hotell uppmärksammas allt mer på grund av att det tillåter hundar, och de blir allt fler med medföljande hussar och mattar. I somras undrade en förbluffad man i receptionen:
– Men var har ni hunden?
Min älskade schäfer Lily, som gick bort då, brukade tillbringa fina dagar på Helenas Hundhotell – alltid under mina resor. Här i Rimini får du också ha hunden med på stranden där det finns inhägnader med skugga för vovvarna. Samt vattenskålar här och där.
Nära San Marino
Tröttnar du på badlivet är det lätt att göra utflykter som till republiken San Marino, backe upp och backe ned bland vackra gamla byggnader.
Det går utflykter dit men du kanske föredrar att hyra en bil.
Vi har kommit att i likhet med vännen Gunilla Schröder älska den lilla vackra staden Sant’Arcangelo inte så långt från Rimini.
Här fikar vi eller äter lunch och beundrar gränder, uråldriga hus, blomsterarrangemang och butiker med handvävda dukar, keramik eller varför inte vininköp. Köplusten vaknar!
Lusten finns alltid
Är du intresserad av andra världskriget föreslår jag en intressant utflykt till Benito Mussolinis (1883-1945) födelsehus i Forli, några mils avstånd från Rimini. Vägen till huset är utmärkt men inte till fascistledaren Il Duces krypta i Predappio. Dit fick vi fråga oss fram innan vi nådde denna stora märkliga krypta, fylld med minnen och blommor. Samt ett antal hängivna människor.
Barn i lämplig ålder kan medföras och samtidigt kan du berätta lite om Italiens politiska historia om du har lust.
Och lusten finns alltid i Italien!
Text Kerstin Sedvallson
Foto Caitlin Qvist