Couchsurfing: Hjördis tar emot världen i sitt hem
Reportage | Couchsurfing

Couchsurfing: Hjördis tar emot världen i sitt hem

De senaste två åren har Hjördis Kjällman, 73, haft turister från Kina, Taiwan, Australien och Tyskland boende hos sig i Göteborg, genom nätverket Couchsurfing. Veteranen var med när hon tog emot Eddy Hunt, 67 från Wales.

Publicerad 2013-03-08

– Välkommen, sätt dig här du, säger Hjördis när hon har visat in sin nyanlända gäst i köket. Eddy vill ordna frisyren innan kameran riktas mot honom och tar upp en kam ur byxfickan.
– Du får säga om det ser bra ut, säger han till Hjördis på svenska. Han har lärt sig svenska eftersom han tycker om att ha en baskunskap i språken som talas i de länder han reser till. Sverige har han länge varit nyfiken på och nu tillbringar han två veckor här. Bo ska han göra hos fyra olika couchsurfare, eller soffsurfare som det kallas på svenska.
Att bo hemma hos folk genom couchsurfing kostar ingenting, och visst är det en fördel för Eddy som reser mycket att inte behöva betala för hotell. Men det är inte den främsta anledningen till att han väljer att soffsurfa.
– För mig är det viktigaste att jag kan se hur människor lever. Det är en helt annan upplevelse än att bo på hotell.

Hittills har alla erfarenheter varit bra, alla har varit mycket vänliga, säger Eddy som hunnit bo hos tio olika värdar under två år.

Nätverk för soffsurfare

Hjördis gick med i nätverket efter att ha läst om det och blivit intresserad. Hon tittade runt lite på hemsidan couchsurfing.org och registrerade en profil.
– Jag lockades av hela paketet, dels att kunna erbjuda någon annan boende, dels att få träffa nya människor och utbyta erfarenheter med dem. Jag har alltid varit väldigt nyfiken, både på människor och på nya platser, säger hon.
Det här med att ta emot främlingar hemma var inget som Hjördis tvekade inför. Hon och hennes man har under flera år hyrt ut rum till utbytesstudenter från olika länder.
– När jag föreslår andra, de flesta mycket yngre än jag, att de ska ta emot soffsurfare så säger de att de aldrig skulle våga. De kan inte tänka sig att ta emot folk de inte känner, eller inte veta var de ska hamna när de själva reser. Men jag har aldrig känt mig otrygg.
Hon läser alltid på lite om personerna som ska bo hos henne och kontrollerar att de har bra referenser från andra värdar. Många har blivit goda vänner som hon håller kontakten med.
– De första som kom hit var en indisk familj som bodde i Italien. Jag fick en väldigt fin kontakt med dem på en gång, både med föräldrarna och med deras tioåriga son.

Perfekt för pensionärer

Det är också viktigt att ha tid att umgås med sina gäster, så att det inte bara blir att erbjuda en gratis sovplats. Hjördis brukar visa sina favoritplatser i Göteborg, som södra skärgården och Haga, och berätta hur man kan ta sig runt i stan. Ibland lagar de mat tillsammans och pratar om sina liv. Ålder eller kön på dem hon tar emot fäster hon sig inte vid.
– Jag har haft allt från 18-åringar till … ja Eddy är den äldsta som har bott här.  Jag ser det som att jag har jämnåriga i alla åldrar.

Hjördis och Eddy tycker att det är synd att så pass få över 60 är med i nätverket. De har aldrig sett det som ett hinder att de är bland de äldsta medlemmarna. Så länge man är frisk och har en längtan efter att resa är soffsurfning perfekt för pensionärer, menar Eddy.
– Vi har tid att ta hand om våra gäster och vi kan resa på andra tider än sommaren, vilket gör det lättare att hitta värdar.

Hjördis har hittills bara hunnit bo hos ett fåtal soffsurfare när hon har varit ute och rest, ett par i Tyskland och ett annat i Italien. Planer på nya resor och kära återseenden ligger ständigt och gror hos henne.
– Jag vill åka till Sicilien och hälsa på den indiska familjen, och både ett par franska och ett par tyska tjejer som har varit här vill att jag ska komma till dem. Det är mycket som ska hända under året.

Våga ta chansen – Bra tips

Ta chansen när du kan och var inte rädd för att prova. Du behöver inte åka så långt till att börja med. Om du vill prova att ta emot någon men inte vågar, be en vän eller släkting sova hos dig första natten.

Skriv på din profil om du vill att gästerna ska ta med sig lakan, madrass och handduk, eller om du kan låna ut det.
Sovplatsen som erbjuds kan vara allt från en madrass på golvet eller en soffa till en egen skön säng. Ta i förväg reda på vad som gäller om du har svårt att sova på ojämna underlag.
Det underlättar om du förstår och kan göra dig skapligt förstådd på engelska, eftersom det oftast är det gemensamma språket.

Paula Rooth

redaktionen@veteranen.se

Sov på soffan

Couchsurfing.org har drygt fem miljoner medlemmar i hela världen. Majoriteten av dem finns i Nordamerika och Europa och det är något fler män än kvinnor. I Sverige finns fler än 50 000 registrerade soffsurfare. Knappt en procent av världens soffsurfare är 60–89 år.

Alla medlemmar har en profil där de berättar om sig själva och kan lägga upp bilder. Den som vill åka någonstans skriver in orten i ett sökfält. Sedan går det att skriva frågor till de medlemmar som dyker upp. Det är bra att ha några veckors framförhållning.

Den som soffsurfar hemma hos någon brukar lämna en referens där de berättar lite om upplevelsen. Det fungerar som en trygghet för andra som vill bo där. De negativa referenserna är få, men bör tas som ett varningstecken.

Att bo hemma hos folk kostar ingenting. Däremot anses det trevligt att ta med sig en liten gåva, kanske något ätbart eller en souvenir hemifrån.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas