Guide till New York – 17 tips till the big Apple
Foto: Colourbox
Reportage | Guide till New York

Guide till New York – 17 tips till the big Apple

Gunilla Kinn guidar till platserna du bör se och uppleva i New York, på Manhattan - och utanför.

Publicerad 2012-10-01
Foto Axel Öberg

STANNA PÅ MANHATTAN!
Det här är saker jag brukar skicka iväg besökande vänner till – och som jag är säker på att de allra flesta svenskar i olika åldrar uppskattar i New York.

1. High Line. New Yorks nya turistattraktion är en kilometerlång, smal stadspark på ett industrispår som lades ned 1980. Här flanerar man sex meter över gatunivån, omgiven av skruttiga lagerlokaler och designhotell, mellan Meatpacking District och Chelsea. (Enstaka hissar finns, annars trappor.)

2. Bryant park. En av mina favoritplatser på Manhattan. Här kan man sitta och vila och läsa under skuggande träd eller bara titta på folklivet i parken. Här finns även en praktfull offentlig toalett, annars tyvärr en bristvara i New York.

3. Columbus park mitt i Chinatown. Här samlas dagligen seniorer med ursprung i Kina, som ofta levt ett långt liv i New York utan att tala annat än kinesiska. Schack, go och taiji är vanliga aktiviteter. Titta på folklivet och gå sedan till någon av grannskapets dim sum-restauranger – eller testa den grillade ankan på Big Wong (67 Mott Street).

4. Madison square park, Union Square, Washington Square Park och Battery Park är andra sköna ställen att sitta och vila och titta på folklivet i.

5. Ellis island. Den lilla ön mellan Manhattan och New Jersey dit miljoner immigranter anlände 1892–1954 är numera ett intressant och levande museum om hur invandrarna byggde USA. Ta båt dit från Battery Park; fin utsikt mot Frihetsgudinnan på vägen.

6. Lincoln center. New Yorks främsta scener för balett, opera och klassisk musik. Biljetterna är ofta dyra men det finns även gratisföreställningar. Botanisera i programmet: www.lincolncenter.org

7.  Museer i världsklass. MoMA, Guggenheim och Metropolitan, alla med rejäla museibutiker.

8. Tenement museum på 103 Orchard Street visar med interiörer hur fattiga immigranters liv kunde te sig i 1800-talets Lower East Side.

9. 9/11 Memorial –
minnesmonumentet över dem som dog av terrorattacken mot New York 2001 med utställningar om räddningsinsatserna.

10. FN-skrapan. Besök den arkitektoniskt intressanta byggnaden och gå en guidad tur och kika in i mötessalarna för generalförsamlingen och säkerhetsrådet.

11. Hotel algonquin. Ett legendariskt Midtown-hotell med litterära traditioner, vars lobby är en underbar plats för en cocktail.

12. The morgan library & museum på Madison Avenue och 36:e – en lugn oas, ett bibliotek med samlingar och fina, historiska utställningar. Trevligt lunchställe.

13. Balthazar. Detta stimmiga Soho-ställe är ett av många i stan som försöker vara en parisisk bistro – men stämningen och blandningen av gäster är genuint New Yorksk. Inte billigt, men populärt och ofta fullt.
80 Spring Street
http://balthazarny.com

14. Barney greengrass. En av många judiska »diners« på Upper West Side och en av de mest genuina. Ät typiska brunch-rätter som kippers, lox eller pastrami-bagel och titta på de andra gästerna, varav många är stammisar.
541 Amsterdam Avenue, vid 87th Street
http://www.barneygreengrass.com

15. The boathouse café. Ett underbart om än lite snobbigt ställe, mitt i lummig parkgrönska. Här kan man äta eller bara ta ett glas och kika på roddbåtarna i dammen intill eller på de snofsiga gästerna. (Ett favoritställe för den svenska kungafamiljen, för övrigt.)
East 72nd Street, mitt i Central Park
http://www.thecentralparkboathouse.com

16. Grand central station´s oyster bar.
Ett stort ”slink in”-ställe från 1913, med enormt utbud av färska ostron och skaldjur till rimliga priser; även soppor och smörgåsar. En trappa ner under vackra tegelvalv i Centralstationen.
87E, 42nd Street
http://www.oysterbarny.com

17.  Missa inte heller den underbara gatumat som finns i New York! Ofta säljs den från skåpbilar som dyker upp på olika adresser. Leta till exempel efter indiska samosas vid Washington Square Park, mexikansk mat lite varstans, och Dessert Truck som serverar underbara efterrätter för fem dollar (www.desserttruck.com).

Foto Axel Öberg

VÅGA LÄMNA MANHATTAN!
Manhattan erbjuder New York-resenären så mycket att se och göra, att en livstid inte är nog. Ändå rekommenderar jag alla besökare att ta sig tid att upptäcka någon av de andra av New Yorks fem »boroughs«: Brooklyn, Queens, Bronx eller Staten Island. Ofta blir det något av resans oväntade höjdpunkt.

En turistklassiker är att ta tunnelbanan till High Street i Brooklyn och promenera tillbaka över Brooklyn Bridge. Husen man ser på vägen i Brooklyn Heights är pampiga och utsikten mot Manhattan fantastisk.
Områden som Carroll Gardens och Park Slope är underbara att strosa runt i. Här är skalan mänsklig, och det finns massor av småbutiker och kvarterskrogar att upptäcka. Börja med att ta F-tåget till 7th Avenue och gå längs med den gatan.
Brooklyn Botanical Garden i kanten av Prospect Park är en oas för alla som älskar blommor! På BAM (Brooklyn Academy of Music) ges alltid dans-, teater- och musikföreställningar i världsklass.
– ta B-tåget längst ut till Brooklyn en söndag under sommarhalvåret, och gå längs med strandpromenaden vid tivolit.
Williamsburg är en annan fascinerande bit av New York. I en del lever tiotusentals ortodoxa judar som i 1920-talets Polen, vilket Nina Solomin skildrat i reportageboken OK, Amen (2001) som finns på bibliotek, i en annan puertoricanska familjer sida vid sida med unga som försöker slå sig fram i New York. Kring Bedford Avenue på L-linjen är chansen stor att du ser 2000-talets Karl Oskar och Kristina (utvandrade svenskar som jobbar på reklambyrå eller går på konstskola).
City Island hör till Bronx och är en liten ö som de allra flesta New York-bor knappt hört talas om.
Man tar tunnelbanans linje 6 – som går genom rätt nedgångna områden i Bronx – och kliver av vid Pelham Park; sedan buss Bx29 mot City Island. Vid ändhållplatsen finns två enkla serveringar som erbjuder friterade skaldjur och grodlår för en billig penning. En solig dag är det härligt att sitta med nyfriterad bläckfisk, räkor och pommes frites och titta ut över Long Island-fjärden.

 

Text: Gunilla Kinn

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas