Thüringen i mellersta Tyskland är på sätt och vis en vagga för vår europeiska kultur. Här bodde storheter som Goethe, Schiller och Bach. I år firs dessutom 500-årsjubiléet av Luthers teser just här.
Thüringen, lite i skymundan av sina mer välbesökta delstatsgrannar, är ett område fyllt av klassisk tysk kultur. Här bodde och verkade kulturella storheter som Goethe, Schiller och Bach, och här blomstrade upplysningens nya ideal tidigt.
Decennier av östtyskt styre lade i vår tid sordin på kultur och traditioner. Thüringen hamnade utanför marginalen till Rikstyskland. Idag återhämtar sig delstaten, och traditioner och historia har blivit viktiga beståndsdelar.
Slott, borgar, vackra barockstäder och klassisk musik bidrar till helheten. Som en röd tråd vandrar den gode Luther genom Thüringen; hans avtryck är legio och Reformatorn framhävs som den store fadern. Eftermälet som den stränge, fromme, ser vi inte mycket av. Tvärtom hyllas han som präktig, godlynt, levnadsglad och i allt, en modern människa.
Eisenach/Wartburg
År 1517 skickar Martin Luther (1483-1546) sina 95 teser om avlatens innebörd till ärkebiskopen av Magdeburg. Luther fördömer avlatsbreven. Reformationen börjar. Teserna förkastas av den katolska kyrkan och Luther förklaras »vogelfrei«; fågelfri; ett byte för alla.
På slottet Wartburg, nära staden Eisenach, får han en fristad hos humanisten Friedrich III av Sachsen (1463-1525). Här översätter Luther Nya Testamentet från latin till högtyska åren 1521-22, en bedrift med tanke på att tyska språket då hade över 18 olika dialekter.
Luthers starka övertygelse var att reformera kyrkan, inte att störta den. Hans studerkammare i slottet är från tidig renässans, bevarad i original.
Wartburg ligger högt och har utsikt över Thüringerwald. Den äldsta delen består av en av Tysklands få profana borgar. Byggherren försvarade bildning och kultur och ville göra sitt slott tillgängligt för alla.
Slottets museum har objekt, konst och konsthantverk från flera århundraden. Ett rum är ägnat åt bestick från renässansen med de förmodligen första europeiska gafflarna för kungligheter och adel.
Wartburg är scenen för Wagners världsberömda opera Tannhäuser.
Wartburg ingår i Unescos världsarv.
Staden Eisenach är liten och lättbesökt. Barockkompositörerna Johan Pachebel, Johann Christoph Bach och brodern Johann Sebastian Bach (född i staden) liksom Georg Philipp Teleman, har alla verkat här som organister eller hovkapellmästare.
Hainich nationalpark
Att vandra högt ovan trädkronorna och kunna röra högvuxna stammar tjugofem meter över marken är en mycket speciell naturupplevelse.
Det kan man göra i nationalparken Hainich i Schönstedt, klassat som ett av Unescos världsarv, en kort bilresa från Eisenach.
Gångbron ovan träden är tillgänglig för alla och handikappvänlig.
Det är en upplevelse att med ena handen greppa stammen på en högväxt lind och få trädet i gungning fram och tillbaka. Under trädkronorna är luften svalkande och frisk, det osar av ozon.
Under entréplanet till parken finns en pedagogisk tunnel med information om flora och fauna i området. För alla, vuxna som barn. Helt nära går en av Luthers många vandringsvägar, till och från predikningar och möten med andra lärda.
Bad Langensalza
Nära Hainach ligger den lilla kurortsstaden Bad Langensalza. Vi gör ett stopp här, mitt i sagoscenografin; som målad av bröderna Grimm. Korsvirkeshus i pastellfärger, kaféer och små restauranger myllrar längs gränder och torg.
Bad Langensalza är förmodligen en av Thüringens bäst bevarade städer i sitt slag. Flera vackra hus i barockarkitektur är enastående utsmyckade. Det kanske mest slående är Klopstockhaus, uppfört 1609 av stadens dåvarande borgmästare, i rosaputsad fasad med den begynnande barockens kännetecken.
Schloss Friedenstein, Gotha
Slottet Friedenstein i Gotha imponerar med sin trelängade arkitektur i sträng barock; det största i Tyskland. Byggherren, hertig Ernst av Sachsen-Gotha-Altenburg (1601-1675) var en fridsam furste, därav namnet på slottet han började bygga 1643.
Under tolv år pågick arbetet. Inskriptionen över huvudingången säger »Fred och Rättvisa«. Man var utled på 30-åriga krigets fasor och ville ha ro och försoning. Hertig Ernst var även en aktiv socialreformator och skapade den första europeiska skolplikten för barn. Hit kom både dåvarande ryske tsaren och Oliver Cromwell för att studera den tyska skolundervisningen. Friedenstein och Gotha blev en »modellstat«.
Slottet är tysk kultur genom flera århundraden under påverkan av det senaste inom kultur; generationer av furstefamiljen har präglat inredningen efter sin egen tids rådande ideal.
Ett museum i museet är samlingarna med exotiska föremål från världens alla hörn. Vi kikar även in på teatern, som verkar ha en del gemensamt med vår svenska Drottningsholmsteater; kanske är den till och med äldre. Här ges föreställningar i juli och augusti. På Friedenstein föddes prinsessan Sibylla av Sverige, liksom prins Albert, drottning Victorias av Storbritannien gemål.
SENIORGUIDE THÜRINGEN
Flyg: Från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn går flyg till Berlin.
Resrutt: Tåg till Eisenach, via byte i Erfurt. Hyrbil i Eisenach för rundturen i Thüringen.
Prisläge: Varierat. Hotell i varierande prisklasser, dock sällan till höga priser. Steigenberger Hotel och Thüringer Hof, Eisenach är båda klassiska »stadshotell«. Ett stort dubbelrum kostar från 900 SEK inkl. frukost.
Äta: Hotel Steinbergerhofs bar har utomordentliga Thüringerviner till bra pris. Weinrestaurant Turmschänke, Eisenach. Gammaldags interiör. Suveränt kök med gourmetvinkel, stort vinurval.
Bästa tiden: maj till september. Martin Luther-jubileet firas från början av januari 2017 till sista veckan i november 2017.
Passar för: Thüringen har ett utbud som passar alla åldersgrupper. Kulturintresserade kan få sitt lystmäte inom ett koncentrerat område; lätt att överblicka och besöka.
Seniortips: Liksom i övriga Tyskland är det lätt att hitta en trevlig bar eller ett mysigt kafé. Mestadels mer genuint och äkta än trendigt/glassigt.
Seniorvänligt: De flesta hotell, restauranger, sevärdheter, parker och museer är tillgängliga för alla. Behöver man extra hjälp är det bara att säga till.
Läs mer: germanytravel.se; thuringen.de
Erfurt
Vi far vidare mot Erfurt. Hit kom Luther som 17-årig student och stannade under tio år. Han ville bli munk. Hans lärdomshus, Augustinerklostret, kan besökas och här kan man också bo i rum, reserverade för gäster som kanske främst vill uppleva de religiösa vingslagen. Klostret är fortfarande i bruk.
Martin Luther kallar Erfurt för »Thüringens Rom«. Under sin storhetstid var Erfurt den största handelsmarknaden i Europa med rötter i 700-talet.
Den medeltida bron Krämerbrücke över floden Gera, förband dåtida handelsvägar från Rom till Östersjön, vidare till Moskva och vice versa. Söderut förband den pilgrimsvägen till Santiago de Compostela i Spanien.
Bron har sitt nuvarande utseende sedan 1510. Här ligger 62 byggnader, många i korsvirkesteknik. Vi minglar ut och in i ett koncentrat av små delikatessbutiker, kaféer, barer och restauranger. Chokladbutiken Goldhelm ska man inte missa!
Erfurts enda »systerbro« i Europa är Ponte Vecchio i Florens.
Weimar
Weimar osar av kultur; här tänker vi på Goethe och Weimarrepubliken. Weimar har tjugo museer och ett stort antal blomstrande parker. Många europeiska kulturpersonligheter har haft ett förhållande till Weimar; hit drog man för att odla sitt intellekt, skapa kontakter, socialisera och diskutera.
Martin Luther besökte mellan 1518-40 Weimar vid otaliga tillfällen. Han predikade ofta i kyrkan St. Peter und Paul.
Goethe, Schiller, Liszt, Nietsche och Bach bodde här under längre eller kortare perioder. Här finns konstnären Louis Cranach d.ä:s hus. Karl Zeiss, världsberömd optiker, var född i staden.
Den store ryske författaren och poeten Alexander Pusjkin kom hit som Goethes vän. Mer sentida besökare var jugendkonstnären Henry van de Velde och Bauhausarkitekten Walter Gropius. I Weimar ligger ett litet Bauhausmuseum. Klassiska Weimar kan liknas vid dåtidens Facebook, fast här träffades man på riktigt över tidens viktiga ämnen i ett svårslaget kulturellt supermingel.
Kulturgiganternas hem är idag museer; man kan få titta in både hos Goethe, Schiller och Liszt. Parken Park an der Ilm är vacker att vandra i. Här hade bland annat Goethe sitt sommarhus. Enbart i parken ligger sex museer. Weimar är också det ett av Unescos världsarv.
Rosengarten Bad Lagenzala
I trädgården Rosengarten i Bad Langensalza frodas 8 500 rosor från hela världen. Parfymen från knoppar och utslagna rosor är bedövande, bina surrar och färgrikedomen är slående. Trädgården är ett levande museum med vidsträckta planteringar av dåtidens och vår tids kända rosensorter.
Trädgården grundades 1903, pedagogiskt uppspaltad på olika årtal/decennier vad gäller nytillkomna rosensorter allt efter att de framodlats; 10-tal, 20-tal, 30-tal och så vidare.
Klassificeringen berättar om året då rosen först togs fram, namnet och vem som skapade just den varianten. Området är 12 hektar stort, en kolossal yta. Det tar fem-sex veckor bara att täcka trädgården inför hösten.
Mrs Myles Kennedy, Gruss an Koburg, Diane de Broglie, Joie de vivre och Josephine Baker – en mikroskopisk bråkdel av alla de tusentals sorters rosor som växer här.
Wörlitz
Trädgårdsriket Wörlitz-Dessau är ett gigantiskt naturområde i utkanten av Thüringen.
Vi bor i staden Wörlitz på hotell Landhaus Wörlitzer i ett kolossalt stort rum under takåsarna. Den breda, trädkantade och fridfulla boulevarden utanför är hotellets förlängda terrass. Där äter vi en lång frukost och tar en sval eftermiddagsöl.
Från hotellet är det bara ett skutt in till Wörlitz slottspark. Små bäckar, floder och sjöar bildar en romantisk inramning till parkens slott, lusthus och orangerier.
Prins Franz von Anhalt-Dessau, (1740-1817) kallad »vater Franz«, var en kulturellt engagerad hertig. Han sörjde för sitt folks bildning, skolgång och arbete.
Denne upplyste furste lät alla, även vanligt folk, få tillträde till parken och slottet. Rousseau var hans stora förebild.
Allt specialritades för slottet, från dörrvred till sängar och utdragbara mahognybord och utfördes av lokala hantverkare.
Cykla, vandra eller promenera i maklig takt – kanske det bästa sättet att inta parken på. I lusthus och orangerier finns kaféer att pausa på och utställningar att ta del av.
Text: Lage Stone
Foto: Hans Rooth