Stockrosor, böljande sädesfält och hus med halmtak. Danska Ærø är en tre mil lång sagoö, belägen längst ner i det sydfynska havet.
Färgglada små hus, ibland så sneda och vinda att de måste stötta varandra. Stockrosor vid varje gavel och fönster i ögonhöjd som man nyfiket bara måste kika in genom. Böljande sädesfält och präktiga bondgårdar med halmtak. En riktig puttinuttig sagoö, jo, den beskrivningen stämmer in på Ærø, den lilla danska ön, tre mil lång, längst ner i det sydfynska öhavet. Men trots allt gemyt och danskt hygge får man som besökare aldrig känslan av instängdhet eller kvävande småstadsidyll.
Öppen ridå
Förklaringen är troligen att Ærø alltid dominerats av sjöfart och båtbyggeri. Öborna här har sett världen, är toleranta och vana att möta främlingar. De har distans till allt som händer, både på ön och ute i världen. En kvällspromenad längs kullerstensgatorna i Ærøskøbing ger syn för sägen. Så gott som varje hus har fri insyn, inga gardiner här inte. Folk äter middag, läser, ser på tv och gör sig redo att gå ut med hunden. Allt inför öppen ridå.
Levande stad
Ærøskøbing är en charmig liten stad och inte så museal som den kan verka. Här finns flera restauranger och caféer av modernt slag, och mysiga övernattningsställen. Det är dessutom enkelt att ta sig runt på ön – även utan bil.
Redan första kvällen får vi ytterligare förståelse för öbornas mentalitet. Ærø är litet, här bor knappt sjutusen personer, och alla har koll på alla.
Intressanta platser
”Därför är det ingen idé att vara hemlig, vi struntar i gardiner och låter alla se vad vi håller på med”, säger Allan Harsbo. Han är infödd Ærøbo, men har levt större delen av sitt liv utanför ön. Som pensionär är han nu tillbaka och bor i ett av korsvirkeshusen i Ærøskøbing.
Allan är en god berättare och mörkret hinner lägga sig innan vi skils åt. Vi längtar redan till nästa dag, när vi vill besöka alla de intressanta platser han berättat om.
Konserveras
I många danska städer är man stolt över sina gamla hus och Ærøskøbing är inget undantag. Men stadskärnan här är speciell. Här är alla hus, in i minsta detalj, skyddade. Inget får ändras, det ser byrådet till. Nåde den som försöker byta ut sina fönster mot nya, då blir det bakläxa.
Lägg märke till alla de snidade, färgglada trädörrarna (även om man som svensk kan förvånas över att de inte är målade med äkta linoljefärg). Kocks hus från 1645 är stans äldsta och har en ovanlig dörr med vackert smide. Ekdörren till Priors hus från samma tid, har bara målats en gång. Det gjordes med den tidens bästa blandning mot träröta: oxblod och träolja. Numera är huset sommarhus för danska Arkitektföreningen.
Kyrka och museer
Ærøskøbings kyrka är värd ett besök. Om inte annat för de färgglada träsniderierna på den tyska predikstolen från 1600-talet. Var i övriga världen hittar man så yppiga och bevingade änglar och kvinnor iförda endast knähöga lackstövlar?
Ærø Museum, Hammerichs Hus och Flaske-Peters samling. De tre museerna ligger centralt i Ærøskøbing och är väl värda ett besök. Här får man inblick i öns historia och kan se konst av några av öns konstnärer. Hammerichs röda korsvirkeshus är ett hus fullt av konst, keramik och porslin från hela världen. Gunnar Hammerich var en levnadsglad skulptör som också lockade andra konstnärer till Ærø. Huset är så fullproppat av föremål att man nästan måste skruva sig in i varje rum.
Flaskskepp
Världens största samling av flaskskepp, Flaske-Peters samling, är ett måste när man befinner sig på den här ön så präglad av sjöfart. Flaskbyggaren själv, Peter Jacobsen, lär ha påstått att han själv tömt alla de 1700 flaskorna i samlingen. Alla utom mjölkflaskorna.
Seniorguide
Resa hit: Färja från Svendborg på Fyn, bil t/r 432 DKK, pensionär t/r 155 DKK.
Från Helsingör till Svendborg är det 23 mil. Tåg från Köpenhamn till Svendborg tar drygt två timmar, från Frederikshavn drygt 5 timmar. Man får ta med cykel på tåget. www.rejseplanen.dk
Prisläge: Något högre än
i Sverige.
Bästa tiden: Maj – september.
Passar för: Alla åldrar, par eller i grupp, båt- och kulturintresserade, golfspelare (18-hålsbana finns).
Missa inte: Ærøskøbing, hela byn är »ett litet museum« med vackra små välbevarade hus, jazzfestival i augusti varje år.
Seniortips: Bil är inte nödvändigt för att besöka ön. Cyklar kan hyras och gratis bussar trafikerar hela ön.
Seniorvänligt: Kullerstensgator på flera ställen, se till att ha bra skor.
Varning för: Ganska brant stigning för den som vill cykla västerut på ön, övriga delar är mycket cykel- och vandringsvänliga. Det finns enstaka butiker som inte tar kontokort.
Länkar:
www.visitaeroe.dk
www.aeroejazzfestival.dk
www.aeroe-ferry.dk
En cykel- eller vandringstur
Ærø är en fin cykel-ö. I de östra delarna är landskapet tämligen platt och lättcyklat. Den som däremot trampar västerut bör vara beredd på bitvis rejäl stigning. Vägen upp mot Skøldnæs fyr och de imponerande klinterna vid Voderup är tämligen brant. Att vandra på ön är också ett alternativ, och på Turistbyrån finns flera förslag till trevliga turer.
Badhytterna
På håll ser de ut som färgglada legobitar som placerats ut längs sandstranden utanför Ærøskøbing.
I själva verket är det små privata badhytter som alla går i arv bland öborna. Ta en promenad bland dem och kanske också ett bad vid den långgrunda sandstranden. Liknande badhytter finns också i Marstal.
Rise Bryggeri
Öns eget bryggeri har gamla anor och är ett trevligt utflyktsmål. Här kan man gå på rundvandring och få provsmaka den berömda Valnötsölen och också äta en dansk ”frokost”, alltså en rejäl lunch.
Jazzfestivalen
Varje år, i början av augusti, hålls Ærø Jazzfestival. Det är en liten, trevlig och genuin festival. Den är inte överdådigt stor, man hinner lätt med alla konserter. Här uppträder såväl inhemska duktiga musiker som internationella storheter.
Bröllopsön
Du stöter på dem överallt – öns alla brudpar. Efter ett tag blir det en sport att se så många som möjligt. Lilla Ærø har blivit en bröllops-ö av stora mått och 2 000 vigslar hålls här varje år. Brudparen vigs antingen enligt löpandebandprincipen i Ærøskøbings rådhus, också kallat Las Vegas, eller vid ett skräddarsytt bröllop där allt planerats minutiöst av öns duktiga bröllopsarrangör Louise Badino.
Hittills har hon arrangerat bröllop för par från inte mindre än 128 länder. Torget mitt i stan är en bra utkiksplats, här passerar alla brudparen, och ibland är du också välkommen in i kyrkan om vigseln sker där.
”Vi, de drunknade”
Om du inte redan gjort det, läs romanen Vi, de drunknade av Carsten Jensen. Det är en fantastisk krönika som sträcker sig över hundra år och spänner över flera generationer sjöfarande Ærø-bor och deras liv och leverne.
Djupa spår
I Marstal, öns största stad, finns ett innehållsrikt sjöfartsmuseum. Den som är det minsta intresserad av sjöfart och båtar bör vika några timmar här. En gång var Marstal Danmarks näst största hamn med mer än 200 lastskutor och linjefartyg, något som lämnat djupa spår i historien.
Text och foto Lena Birgersson