12 höjdpunkter på heta kalla Island
Foto: Ingrid Wikholm
Reportage | Resa

12 höjdpunkter på heta kalla Island

Island är landet där vädret växlar snabbare än humöret. Naturens krafter gör sig ständigt påminda med jordskalv, glaciärer, vattenfall och norrsken. Europas mest glesbefolkade land är väl värt ett besök. Här är tolv saker att inte missa om du åker dit.

Publicerad 2015-10-12

Bara en procent av Islands yta är uppodlad. Men det odlas grönsaker och exotiska frukter i växthus uppvärmda av vatten från heta källor.
Island koloniserades av nordbor på 800-talet. Fortfarande talar islänningar samma språk som vikingarna gjorde, fast med förändringar i uttal och ordförråd. Inte alltid så lätt att förstå, toalett heter exempelvis »snyrting«.
Räknat per invånare ger man ut fler böcker och har fler boklådor än något annat land i världen. Den klassiska litteraturen nedtecknades på 11- och 1200-talen. De muntliga traditionerna sträcker sig ända tillbaka till förkristen tid.

gnejs
Gnejsern Stokkur

Gejsrar och vattenfall
Varenda guidebok och turistbyrå föreslår tre säkra sevärdheter som alla ingår i Den gyllene cirkeln. Fantasilöst och tjatigt?
Nej. Hoppa på en buss som gör den här resan, du kommer inte att ångra dig, även om du kommer att upptäcka att den gyllene cirkeln snarare är en triangel.
Geysir ligger tolv mil från Reykjavik. Gejsern Geysir som gett namn åt fenomenet är numera inte särskilt aktiv, det är i stället gejsern Strokkur som bjuder på skådespel var fjärde minut med en 20 meter hög vattenkaskad av hett vatten.
Några kilometer längre bort ligger Gullfoss. Även här handlar det om kaskader av vatten – men nu iskallt och utan väntetid, här vräker vattenmassorna ner utan avbrott.
Tredje sevärdheten är Þingvellir, platsen där världens första riksdag, Alltinget, samlades på 900-talet. Det är en mycket speciell känsla att stå på samma plats mer än tusen år senare. Numera är Þingvellir nationalpark och världsarv. Här möts två kontinenter. Silfrasprickan ligger precis mellan Europa och Amerika och växer med någon centimeter om året.

Alvernas land
I den isländska folktron beskrivs alverna, eller »det gömda folket«, som människoliknande varelser med övernaturliga förmågor. Det ska finnas 13 sorters alver och några verkar vara nära släkt med den svenska hustomten. Mer än hälften av islänningarna tror på att alver existerar och att de bor i stenar och klippor.
Man ska därför aldrig kasta sten på Island. Har man otur står en alv i vägen och då vet man inte vad som händer. Ta inte heller med stenar som souvenirer, det kan göra alverna hemlösa och hämndlystna.
Störst problem med alverna har väg-verket som gärna vill spränga bort stora stenar för att dra raka vägar, men då blir det genast protester – både från befolkningen och alverna.

Surhaj och andra delikatesser
Varför islänningarna äter nästan sämst i världen är svårt att förstå. Men de hamnar på femte plats i uselt ätande bland cirka 200 andra länder. Det handlar inte om ensidigt frossande i lammtestiklar eller surhaj utan om för mycket skräpmat och coca-cola.
Ändå saknas det inte god mat här. Bara i Reykjavik finns ett 60-tal restauranger. På många restauranger kan man äta »avsmakningsmeny« eller tapas på isländska råvaror, framför allt lamm, fisk och skaldjur.
Det finns mycket närodlat. Vissa bussresor som kör »Gyllene cirkeln« kombinerar sevärdheterna med besök i ett växthus där det odlas grönsaker och frukt.

Dra åt Häcklefjäll
Jordskalv sker oavbrutet på Island och vulkanutbrott tillhör vardagslivet.
Det finns ett 30-tal aktiva vulkaner på ön. Hekla, den mest kända och fruktade ligger bara tio mil från Reykjavik. Senast Hekla hade ett utbrott var år 2000 och då skedde det med bara en timmes varsel. Nu tror experterna att det är dags igen och beredskapen är hög.
Vill du se en vulkan från insidan kan du besöka den vilande vulkanen Thrihnukagigur. Detta är den enda platsen i världen där du kan gå in i en vulkans magmakammare. Tidigare har det bara varit geologer och forskare som fått besöka vulkanens innandöme.
Islänningarna gillar sina vulkaner och i Reykjavik där det inte finns någon vulkan inom stadsgränsen har man istället byggt en kyrka med symbolisk lava längs fasaden.
Hallgrimskyrkan är byggd helt i betong och med en sparsmakad och raffinerad inredning. Kyrkan ritades av Guðjón Samúelsson 1937, men invigdes först 1986. Tornet på 74,5 meter är ett bra riktmärke för att slippa gå vilse, men också en utmärkt utsiktsplats.
www.insidethevolcano.com

Tölta på islandshästar
En islandshäst är en speciell häst, helt fri från inblandning av andra hästraser sedan mer än 800 år. Den bär utan problem en fullvuxen man på sin rygg och klarar sig utomhus hela året. Den speciella gångarten tölt gör den bekväm att rida.
Fram till andra världskriget var hästen det vanligaste sättet att ta sig fram på Island. Numera är det fyrhjulsdriven jeep, men hästen används fortfarande för att flytta fårhjordar. Det finns många möjligheter för den som vill rida, från en timme för nybörjare till veckolånga utflykter för avancerade ryttare.

Sagornas ö
Island är det land i världen som har flest författare i förhållande till sin folkmängd. En bit utanför Reykjavik kan man besöka nobelpristagaren Halldór Laxness hem Gljúfrasteinn. En multimediautställning presenterar hans liv och verk. Guidad rundvandring i huset som har utsikt mot fjällen och gården där Laxness föddes. www.gljufrasteinn.is

Flora och fauna
Den botaniska trädgården i Reykjavik heter Grasargardur och ligger i dalen Laugardalur, granne med en liten djurpark med inhemska djur och inte långt från stadens största badanläggning.
I den botaniska trädgården finns närmare 5 000 olika plantor. En imponerande artrikedom som överraskar på dessa breddgrader.
Det finns ett växthus som är öppet året om. Från 1 maj till 31 september har Café Flora öppet. Då kan man sitta vid näckrosdammen eller under ett fikonträd och äta goda kakor eller mat odlad i trädgården. www.cafeflora.is

Amundurafn
Skulpturmuseet Amundurafn

Konstrunda
Konstrundan börjar redan på flygplatsen med verk av Ásmundur Sveinsson, Islands store skulptör som var elev till Carl Milles i Stockholm på 1920-talet. Sveinsson skänkte sitt livsverk till Reykjavik stad fem år före sin död. 1983 öppnades Amundurafn, ett skulpturmuseum som Sveinsson själv ritat, med omgivande trädgård. Det är en mycket vacker byggnad, väl värd ett besök.
www.artmuseum.is

Bad
På Island badar man utomhus året runt. Det har ingen betydelse att snöstormen yr för vattnet är varmt, tack vare de heta källorna. Ju kallare det är, desto större anledning att ta ett bad.
Den som vill kan motionssimma i större bassänger, men de flesta vill sitta i varmt vatten och umgås. De mindre bassängerna kan kännas väl intima för en normalsvensk. Islänningarna själva trängs gladeligen bland halvnakna kroppar och lyckas alltid hitta en sittplats i bassängen.
På det jättelika badet Blå Lagunen, nära flygplatsen, kan man simma fram till baren när fingrarna blivit alltför russinliknande och ta en drink.
Men det finns många andra alternativ. Nära Hallgrimskyrkan, ligger Sundhölling, stadens äldsta bad. Barónsstígur 45a. Laugarddalslaug är ett annat trevligt alternativ med flera bassänger.

Viðey
Ta färjan till ön som är en utslocknad vulkan. Båtresan tar bara några minuter från Reykjavik och man hamnar på en ö som varit obe-bodd sedan mitten på 1900-talet. Du kan gå runt på stigarna och titta på både fågelliv och konstverk. På somrarna finns hästar att hyra.
Det finns tre hus kvar: skolan, den lilla kyrkan med sin kyrkogård och gården Viðeyjarstofa som idag är kafé och restaurang. Kyrkan är öppen och väl värd ett besök med sin färgglada inredning i trä.
På ön finns Yoko Onos Imagine Peace Tower som invigdes den 9 oktober 2007 på John Lennons 67:e födelsedag. Tornet tänds samma dag varje år och lyser till och med den 8 december, John Lennons dödsdag.  www.videy.com

En grönländsk papegoja
Den vanligaste souveniren på Island är faktiskt inte en häst utan en lunnefågel, i alla tänkbara material och utföranden.
Störst chans att se lunnefågeln har du om du åker till Västmannaöarna med dess rika fågelliv. Förr kallades lunnefågeln för grönländsk papegoja. Under hårda vintrar överlevde islänningarna tack vare lunnefågeln vars kött de torkade och åt.
Lunnefågeln ser ut som om den kommit direkt från leksaksfabriken, den flyger uselt och när den ska landa får man hjärtat i halsgropen. Men tack och lov är den skicklig på att simma och dyka.

Garn
Garn

Fynda garn och lakrits
Man fryser ofta på Island, trots att många inom turistnäringen pratar om Golfströmmen och det milda klimatet. Juli är den varmaste månaden med en genomsnittstemperatur på 12,5 grader. Att köpa en handstickad tröja eller raggsockor i ull mitt i sommaren känns fullkomligt naturligt.
Hos Handprjónasamband, Skólavörðustígur 19, hittar du fina tröjor och också isländskt garn och beskrivningar om du vill sticka själv. I gallerian på Laugavegur hittar man Storkurrin som säljer både isländska och importerade garner.
På lördagar och söndagar är inomhusloppisen Kolaportid öppen vid gamla hamnen, Tryggvagatan 19. Här säljs handstickade tröjor, vantar och sockor till låga priser.
Laugavegur med tvärgator är det stora shoppingstråket med många udda butiker med unikt hantverk av olika slag; keramik, glas och smycken. Gillar du saltlakrits kan det vara värt att botanisera i godishyllorna. Här hittar du de verkligt starka sakerna – inget för veklingar.

Text och foto: Ingrid Wikholm

SENIORGUIDE ISLAND

RESA HIT: Det är lätt att ta sig hit på egen hand. Åker man reguljärt är det oftast med byte i Oslo, hit går flyg från många platser i landet. Hitta organiserade resor på www.islandsresor.se och
www.icelandexplorer.se

TA SIG RUNT: I Reykjavik är det bäst att promenera eller åka lokalbuss. Vill man åka utanför stan finns organiserade bussturer. Annars lokala bussar eller hyrbil. Island saknar järnväg.
Ska du stanna i Reykjavik är Reykjavik Welcome Card en bra investering. Då slipper du betala när du åker buss eller färja och får gratis entré på museer och kommunala badhus mm. För 70+ är museer och bad gratis. På bussar pensionärsrabatt från 70 år.
Flera turistbyråer i centrum hjälper till att boka guidade turer. Taxi är förhållandevis billigt.

PRISLÄGE: Valutan heter króna. 1 578, 80 isländska kronor motsvarar 100 SEK. Dricks är alltid inräknad. Priser ungefär som i Sverige.

BÄSTA TIDEN: Året runt. I mitten av maj börjar sommarsäsongen med tätare färjetrafik, fler utflykter och längre öppettider. Vill du se grönska ska du åka från juni och några månader framåt.
Tidsskillnaden är minus två timmar på sommaren och minus en timme på vintern.

SENIORVÄNLIGT: Med tillgängligheten är det lite si och så. Naturen är oberäknelig och i Reykjavik är det ofta några trappsteg här och där i affärer, bad och andra offentliga byggnader. Större shoppingcentrum är tillgängliga och flera hotell är anpassade för rullstolsburna. Färjorna »Herjofur« och »Baldur« tar med rullstolar. De stora turistmålen är anpassade till viss grad, till exempel Gullfoss, Geysir och Þingvellir.

MER INFO: All turistinformation på www.visiticeland.com.
Islandsbloggen.is  uppdateras dagligen med aktuell information.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas