Hack i häl på Eva Eriksson
Foto: Peter Knutson
Porträtt | eva eriksson

Hack i häl på Eva Eriksson

Vad gör egentligen SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson på jobbet? Vi hängde med henne under några dagar. Från distriktsmöte och riksdagen till tv- inspelning och idrottsförening. En helt vanlig vecka med andra ord. OBS - flera bilder med Eva på olika möten och aktiviteter längre ned.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-04-12
Där är bilnycklarna!

En onsdagskväll i mitten av februari. Klockan är halvsju och Eva Eriksson kliver av tåget i Skövde. Hon har haft en lång dag i Stockholm och träffat både socialförsäkringsminister Anna Tenje och finansminister Elisabeth Svantesson.
– Vi pratade bland annat om bedrägerierna mot äldre. Ett enormt stort problem som uppmärksammas mycket nu. Särskilt sedan Uppdrag granskning visat hur de cyniska brotten går till. Kriminella som sitter i Marbella och ringer och lurar av svenska pensionärer deras pengar.
-SPF Seniorerna har haft diskussioner kring det här i över ett år med både justitieministern, bankerna och försäkringsbolagen. Nu äntligen reagerar de!
Det pratades också en hel del om vården. När Eva träffar politiker betonar hon alltid att man måste se över vilka strukturella förändringar man kan göra.
– Gör man inte det blir det att man fortsätter stoppa in pengar i ett system som inte fungerar bra.

Äntligen hemma på trappan i Tidaholm igen!

På en parkering en bit från stationen står Evas bil. Ungefär en halvtimme bort, i lantligt läge utanför Tidaholm, bor hon med sin sambo Leif och hunden Nilo, en svart cockerpoo. Hon drar en liten suck av lättnad när hon kliver innanför tröskeln till huset.
– Det är alltid skönt att komma hem. Att få slappna av och göra precis som man själv vill.
Ikväll är det lugnt hemma, Leif har tagit Nilo med sig till lantstället. Eva fixar en hemgjord pizza och ruccolasallad. Efter middagen slår hon sig ner framför teven och tittar på Aktuellt. Utrikesminister Tobias Billström frågas ut om läget i Gaza.
Efter det är dags att dra sig tillbaka. Det har varit en lång dag och imorgon väntar ännu ett fullt schema.

Gamla Giffarna i Tidaholm
Gamla Giffarna är en stödförening inom Tidaholms G & IF, anrik idrottsförening och traktens stolthet. Ordförande Jan Jakobsson väntar i dörren när Eva rullar in med sin bil vid klubbhuset och visar var hon kan parkera. På ”Torsdagsträffarna” bjuder man in olika personer som får prata om något. Som biodling, våldet i samhället, solceller eller fotboll. Idag står ”Fritt ur hjärtat” på agendan med Eva. Ett fyrtiotal ”gamla giffare”, alla män, sitter och väntar i lokalen.
Eva börjar prata fritt ur hjärtat som det stod. Den röda tråden är att seniorer ska vara stolta över sig själva och inte se sig som en tärande grupp.

Ordförande i Gamla Giffarna, Jan Jakobsson, hjälper Eva med mikrofonen

– Man ska akta sig för att säga saker som att man ”bara är pensionär”. Då utsätter vi oss själva för ålderism. Bara att ni kommer hit varje vecka och lyssnar och pratar med varandra är jätteviktigt. Vi passar barnbarn, vi hjälper till – hela tiden har man en roll i det civila samhället. Visste ni att 27 procent av seniorerna över 70 arbetar? Gissa hur mycket de genererar till statskassan?
Någon drar till med en gissning på 20 miljarder.
– Mycket mer – det är faktiskt 170 miljarder! Lika mycket som bilindustrin. Kom ihåg det! Det är en bild som byggs upp att äldre bara tär men det är inte sant. Vi har jobbat in till vår pension och dessutom är vi med och stödjer samhället på olika sätt.
Hon pratar också om neddragningar till folkrörelser, som gör henne upprörd. Föreningsliv och ideell verksamhet är kittet till demokratin, menar hon.
– Vi lever i en omställningarnas tid. Det kommer inte att se likadant ut för nästa generation. Det är viktigt att man pratar om det här och är medveten.
Efter föredraget blir det kaffe, smörgås och lotter. Många kommer fram till Eva och vill tacka för ett bra tal.

Samtal med Silvia Olsson-Schudel i Skaraborgsdistriktet.

Skaraborgsdistriktet i Falköping
Eva tar sin bil och åker vidare till Falköping, till Skaraborgsdistriktet.
Hon säger att hon får energi av att vara ute och träffa människor så här.
– Jag får nya idéer när jag hör vad de pratar om, vad som är viktigt för dem.
Christer Eliasson, tidigare lantbrukare, är ordförande i Skaraborgsdistriktet. Styrelsen ses varje månad och diskuterar vad som är på gång.
– Vi har 8 800 medlemmar i Skaraborg. Det ökade med 334 personer från oktober till december. Vi har en rekryteringsgrupp som ordnade två tävlingar där den förening som ökade mest fick pris. Vi ska dela ut det på stämman, två föreningar ska få 1 000 kronor var. Och alla värvarna, alltså 334 stycken, ska få varsin Trisslott.
Förutom att Eva får en bra inblick i vad som är på gång i distriktet diskuteras även en del sakfrågor. Som vården. Christer berättar att många är oroliga över neddragningarna som görs i Västra Götalandsregionen, inte minst på Sahlgrenska sjukhuset.
– Vi är för tysta och snälla. De pratar om fältsjukhus om det blir krig men vi kan väl försöka ha vård som fungerar nu när vi lever som vanligt till att börja med. Vi känner att vi vill göra något.

Sminkning inför tv-inspelningen av Studio 65. Foto: Peter Knutson

Det förstår Eva verkligen, eftersom det här är en av hennes stora hjärtefrågor också. Hon betonar återigen hur viktigt det är att man ser över strukturerna, det handlar inte bara om pengar.
– Pengarna ska till primärvården, nära människorna. Man kanske ska flytta personal från sjukhusen till vårdcentralerna? I stället för att säga upp dem kan man flytta på dem, säger Eva.
Ledamoten Ulf Lindén undrar hur de kan vara som Uppdrag Granskning och sätta press på politikerna. En diskussion som säkert ständigt diskuteras flitigt ute i distrikt och föreningar. Hur gör man sig hörd på bästa sätt?
Eva känner sig uppåt efter mötet.
– Det är så roligt att de är så engagerade! All kunskap som finns, det är inspirerande. Jag ska försöka göra sånt här oftare. Det var tydligt att de försökte hitta nya vägar för att kunna påverka och det gäller ju mig också. Jag är inne på mitt sjunde år som ordförande och jag behöver också hitta nya vägar.

Möte med riksdagsledamoten Cecilia Rönn
Några dagar senare är Eva på plats i Stockholm igen. Att ta tåget hit från Skövde är hon så van vid att hon knappt ens tänker på det. Idag har hon möte med riksdagsledamoten Cecilia Rönn.
– Det är ett av de möten vi har med representanter för alla partier för att diskutera hälso- och sjukvården. Jag pratade med Cecilia om hur vi ska göra för att komma till rätta med köerna och tillgängligheten och hur vården ska komma närmare människorna.
– Sedan flera år finns begreppet God och nära vård, där målet bland annat är att patienten ska få vara mer delaktig i sin vård. Det är ett beslut som kommuner och regioner fått pengar för, men det ska också genomföras. Det tycker vi inte har gjorts tillräckligt.
Efter mötet blir det taxi till tv-huset, där Eva ska vara med i Studio 65. Under resan lyssnar hon på en presskonferens om pensionerna. Hon dikterar ett pressmeddelande om att det är positivt att pensionsgruppen nu ska se över pensionsavgiften och ”gasen”.
– Pensionssystemet ska inte vara ett bidragssystem. Det ska baseras på arbetsinsatser.

Inspelning av Studio 65 med Anders Palmgren som programledare. Foto: Peter Knutson

Studio 65
På plats i studion i tv-huset. Programledaren, journalisten Anders Palmgren, inleder med att säga att vi står inför en sällan skådad äldreboom. Inom fem år kommer det att finnas drygt 800 000 personer över 80 i Sverige. Hur ska man ta hand om alla ? Och finns det en förbättringspotential?
– Ni har startat något som heter Hemtjänstindex. Varför det? undrar han och vänder sig till Eva.
– Vi vill mäta kvaliteten inom hemtjänst. Det har inte gjorts på det här viset förut, där man också frågar de äldre. Och ja, det finns absolut förbättringspotential! Nu vet vi vad de äldre tycker är allra viktigast: utförandet och bemötandet. Vem som kommer och att man blir lyssnad på.
Det går snabbt i en tv-inspelning och ibland blir Eva mer eller mindre avbruten för att frågan ska gå vidare. Men hon hinner föra fram att minutschema inom hemtjänst inte ska få förekomma och att Socialtjänstlagen måste ändras så att även äldre har rätt till en god levnadsstandard, inte bara skälig. Efteråt känner hon sig lite frustrerad, hon tyckte inte att hon fick tala till punkt.

Stockholms Central
Eva väntar på tåget hem. Återigen fylld av intryck och reflektioner. Den två timmar långa tågresan är perfekt för att hinna tänka och smälta allt.

Nedslag från några andra nyligen gjorda möten

Förbundsstyrelsens sammanträde mars 2024.

Möte med finansminister Elisabeth Svantesson februari 2024.

Möte med Bolibompadraken hos SVT februari 2024.

Hemtjänstindex presenteras för äldreminister Anna Tenje januari 2024.

Intervju för SVTs Uppdrag granskning december 2023.

Möte med Skaraborgsdistriktet i februari 2024 där bland annat neddragningar inom vården diskuterades.

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-04-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas