Ska vindkraft få förvandla landskap till industrianläggningar för opålitlig elproduktion undrar insändarskribenten.
I tyska delstaten Bayern godkändes nyligen ett lagförslag enligt vilket avståndet mellan nybyggd vindkraft och bebyggelse måste vara minst 10 gånger totalhöjden på möllorna, i praktiken ca 2 km. Socialdemokrater och De Gröna rasar och menar att lagen omöjliggör all vidare utbyggnad av vindkraft i Bayern. Det är precis vad som är avsikten. Bayern har fått nog och regeringen talar klarspråk: vindkraften ödelägger alltmer skönheten och förtrollningen hos vårt landskap, säger ministerpresident Horst Seehofer (CSU). x)
De orden borde gälla överallt – inte minst i Sverige – där vindkraft frikostigt får breda ut sig och förvandla landskap till industrianläggningar för opålitlig elproduktion. Tyskland var först med en ohämmad satsning på vindkraftutbyggnad och Tyskland är på god väg att också först inse vidden av den miljöförstörelse utbyggnaden innebär.
I Sverige är det 500 meter mellan vindkraft och bebyggelse som gäller, och här råder från ansvariga statsråd den naiva parollen att ”vår energi/klimatpolitik skall vara ett föredöme för resten av världen”. Vår föredömliga vindkraft inkräktar i orörd fjällnatur, på Västergötlands platåberg, i Bohusläns kustlandskap, på Österlen och Kullahalvön, snart också i Göteborgs skärgård. Öland och Gotland har offrats, de skånska åsarna står på tur. På några få år har landskap i hela Sverige genomgått en förvandling som i omfång och brutalitet saknar motstycke. Ett regelverk som främjar en sådan utveckling är behäftad med fundamentala brister och har ingen plats i ett civiliserat samhälle, inte heller den politik som driver på förödelsen.
x) Källa: Spiegel Online
Einar Fjellman