Mest populära är Stig Lindbergs kaffekoppar och serviser från 1950- och 60-talen, men porslin från förra sekelskiftet kan vara både vackert och billigt.
Kaffekalasen och matstunderna blir festligare när bordet är dukat med vackert porslin. Välj mellan koppar och matserviser som är romantiskt blommiga, stramt moderna eller klassiker av kända formgivare.
På antikmarknaden kan du både fynda och leta efter ovanliga modeller som är eftersökta bland samlare. Sommarens loppisar är höjdpunkter för den som gillar att fynda. Men titta också i antikhandeln, på antikmässor och på auktion. Hela eller delar av serviser hittar du på samtliga köpställen. Om du söker efter enstaka koppar eller servisdelar är antikaffärer med bra utbud av porslin eller antikmässor bra att besöka. Ett tips för dig som vill ha en exklusiv servis är annars att köpa delar eller mindre uppsättningar och samla.
Serviser från 1950-, 60- och 70-talen är mest efterfrågade. Och de kända formgivarna håller ställningarna.
– Mest populära är serviserna som Stig Lindberg formgav för Gustavsberg. Framför allt Berså från 1960 som både finns i mat- och kaffeservis. Berså tillverkas fortfarande. De äldre delarnas dekor är mer levande än de nygjorda som känns stereotypa eftersom de är exakt likadana. Men Gustavsbergs nya kaffekoppar märks med årtal och det är lätt att se skillnad. Andra omtyckta koppar är Adam och Spisa Ribb. Tahiti och Pynta är exempel på eftertraktade men dyrare koppar som Lindberg skapat, berättar Michael Strömqvist på Bacchus antik i Stockholm.
Hyacint som Arthur Percy ritade åt Gefle porslinsfabrik är hans egen favorit, eftersom den är god att dricka ur och snygg att se på.
En annan klassiker är storsäljaren Blå eld som Hertha Bengtson formgav till Rörstrand 1949. Blå eld var något helt nytt med sina asymmetriska former. Hon ritade också den robusta matservisen Koka blå och senare även Koka brun. Hennes Rosmarin i rosa liknar Blå eld i formen men blev inte lika populär.
Marianne Westman formgav den omtyckta blåblommiga kaffe- och teservisen Mon Amie och den fantasifulla serien Picknick.
Arthur Percy var Gefles främste formgivare. Hans mest kända servis är Vinranka. Den vanligaste varianten med blå dekor tillverkades 1938–69.
Bland äldre serviser finns älskade modeller som gjorts efter utländska förlagor. Kaffeservisen Blå blom, där dekoren egentligen är små druvklasar, producerades hos Gustavsberg från 1870-talet till 1995, därefter hos finska Arabia. Rörstrands kinainspirerade kaffe- och matservis Ostindia började tillverkas 1932 och delar är fortfarande i produktion.
Efterfrågan tenderar att sjunka på porslin från Kunglig dansk, numera Royal Copenhagen. Serviserna har annars hög kvalitet och hållbarhet, mest omtyckta är Musselmalet och Sachsisk blomst. Dyrast är världens mest exklusiva servis, Flora Danica, som en gång var tänkt som gåva till Katarina den stora av Ryssland. Mindre populära serviser från Kunglig dansk säljs ibland till bra priser.
För den som vill ha hygglig kvalitet till ett lågt pris är Bavariaporslinet ett alternativ. Under 1900-talets första decennier importerades mängder av centraleuropeiskt porslin som är märkt till exempel »Bavaria« eller »Czechoslovakia« till Sverige. I trakten runt gamla Böhmen fanns en uppsjö av porslinstillverkare.
Serviser från 1800-talet och förra sekelskiftet kan ha många olika delar, som uppläggningsfat i olika storlekar, pastejformar, sparrisfat, terriner och eleganta såsskålar. På den tidens festliga middagar serverades många rätter med olika tillbehör i glas, porslin och silver. Men vanorna förenklades under 1900-talet och därmed också serviserna. Idag blandar många hellre delar från olika serviser än köper en stor uppsättning i samma modell.
Stabila priser
Priserna beror bland annat på hur populär servisen är, formgivaren, skicket, hur många delar som ingår och om den går att diska i maskin. Om du köper på auktion så tänk på att 22,5 procent i avgifter och moms på dessa läggs på det klubbade beloppet. Fraktkostnad tillkommer på köp gjorda på nätauktion om du inte hämtar föremålet själv.
Priserna på antikt porslin är stabila sedan några år tillbaka. Efterfrågan på populära serviser är dock större än tillgången eftersom det kommer ut allt mindre äldre porslin på marknaden. Koppar och serviser från början av 1900-talet är ofta billiga. De kan vara vackra men är inte så trendiga.
Granska noga
Kaffekoppar och matserviser är tillverkade i material som varierar i hårdhet och tålighet.
Flintgods, eller flintporslin, var vanligt i 1800-talets svenska serviser innan porslinstillverkningen kom igång. Jämfört med porslin är det gulaktigt. Det är poröst och krackelerar gärna så småningom, särskilt om det diskas i maskin. Flintgods är billigare än riktigt porslin men mindre tåligt.
Fältspatsporslin tillverkades först i Kina. Om det hålls mot ljuset är det genomskinligt.
Benporslin var på sin tid Gustavsbergs specialitet. Det innehåller bland annat benaska och är mer härdigt än fältspatsporslin.
Stämplarna på porslin har varierat genom åren. Översikter finns i litteraturen om till exempel Gustavsberg, Rörstrand och Kunglig dansk.
Porslin med gulddekor och äldre serviser med tryckta mönster som ligger utanpå glasyren tål inte maskindisk.
Granska varje servisdel noga. Bruksporslin ska gå att använda och naggade koppar är inte trevliga att dricka ur. Undvik också missfärgat och krackelerat porslin.
Text Christina Linderoth-Olson