Rätten att jobba kvar höjs från dagens 67 år till 69 år. Men för att det ska fungera i praktiken måste arbetsmiljön förändras och bli mer flexibel.
Det är kärnan i det slutbetänkande som Pensionsåldersutredningen presenterar senare i dag.
– Man måste acceptera att man kan behöva anpassa jobben, arbetstiderna, uppgifterna, när man blir äldre. Allt från belysning till arbetsuppgifter, säger utredaren Ingemar Eriksson i en förhandskommentar till Ekot.
Utredningens förslag kommer att kosta omkring 150 miljoner per år. Då ingår också forskningssatsningar om sambandet mellan hälsa, arbetsmiljö och pensionsålder.
Arbetsmiljön en nyckel
Bland åtgärderna: Arbetsmiljöverket behöver förbättra informationen om hur arbetsmiljön kan anpassas till olika åldersgrupper, föreslår Ingemar Eriksson.
Arbetsmiljöfrågor måste också ingå som en del av högskoleutbildningar som fostrar chefer.
Utredningen tycker därför att Arbetsmiljöverket mer noggrant ska undersöka arbetsplatser där folk slutar jobba tidigt och vad det beror på, rapporterar Ekot. Exempelvis bör sambandet mellan tidiga avgångar i arbetslivet och dagens psykiskt stressande jobb och osäkra anställningar analyseras och åtgärdas.
Ett annat förslag är att Universitetskanslerämbetet ska se om arbetsmiljökunskap kan läggas in på utbildningar där framtida chefer går, exempelvis civilingenjörer och läkare.
Besked att vänta
I sitt delbetänkande som kom i april förra året konstaterade utredaren att reglerna också i avtalade pensioner behöver ses över för att underlätta ett längre arbetsliv.
Myndigheter, arbetsgivare, parterna på arbetsmarknaden och andra aktörer bör sträva efter att bli så kallat ”åldersblinda”. Återstår att se vilka förslag som dagens slutbetänkande har för att målen ska bli verklighet.
Fler besked från Ingemar Eriksson kommer i samband med dagens pressträff då utredningen läggs fram i sin helhet.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Direktiven
Pensionsåldersutredningen som i dag kommer med sin slutrapport har haft i uppdrag att se över de olika åldersgränserna i pensionssystemen.
Direktiven har tagits fram i samråd med Pensionsgruppen som består av företrädare för de fem partierna som står bakom pensionsöverenskommelsen (S, M, FP, C och KD) med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson som ordförande.