En bit lagrad ost kan få en enkel måltid att bli krämig och pikant i smaken. Kanske det enklaste sättet att förgylla en måltid på. Vi bjuder på några enkla smakrika ostrecept och en lyxig ostbricka.
Svenskarna är i elitklass när det gäller storkonsumtion av ost. Vi är få som avstår två skivor ost på frukostbrödet. Det känns alltid säkert med lite ost i kylskåpet. Det går att trolla fram smakrika och krämiga rätter.
TIPS
Ta ut osten ur kylen cirka 1–2 timmar innan servering.
VITMÖGELOST
Det här är en grupp ostar som är gjorda på komjölk. De är milda och krämiga med något fyllig eftersmak. Brie och camembert
tillhör de vanligaste. Brie kan vara allt från en hel tårta till en opastöriserad brie de meaux.
GRÖNMÖGELOST
En grupp ostar med mycket smak. Kallas i Sverige även ädelost. Roquefort, som är den mest kända, görs av fårmjölk och lagras i kalkstensgrottorna i Mont Combalou.
GETOST
Är gjord på getmjölk och säljs oftast i rullar. Har en kärv och lite pikant eftersmak. Vi har många små mejerier i Sverige som gör smakrika getostar. Leta i små gårdsbutiker.
KITT-/KLOSTEROST
Görs främst på komjölk och kännetecknas av den gulrödaktiga ytan. Osten doppas i saltvattenslösning och speciella bakteriekulturer tills ostens yta bildar ett »kitt«. Några kända kittostar är Langres, Mont d’Or och Munster. De är krämiga med fyllig smak och inslag av nöt, champinjon och grädde.
Recept: Marie Askaner
Foto: Anna Skoog