Ostsoppa med örtolja och frasiga smördegspiroger
4–6 portioner
1 liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
1 dl vitt vin
2 dl grädde
8 dl västerbottensost
1 tsk torkad timjan
Garnering
1 burk kronärtskockshjärtan
(200 g)
1 burk inlagda tomater
2 msk olivolja
1. Skär kronärtskockshjärtan i fyra delar och strimla de inlagda tomaterna och pensla med olivolja.
2. Koka upp vatten och buljong. Rör i västerbottens-ost, tillsätt vin, grädde och timjan. Värm soppan, men koka inte.
Smaksätt med salt och peppar. Håll soppan varm på svag värme.
3. Bryn grönsakerna i stekpanna. Vid servering, häll upp soppan och lägg i de brynta grönsakerna, ringla över örtolja och servera gärna frasiga smördegspiroger till.
ÖRTOLJA
1 dl färsk basilika
1 dl färsk timjan
1 dl olivolja
Mixa örter med olivolja till en tjock örtolja. Droppa på ostsoppan innan servering.
Recept: Marie Askaner
Foto: Anna Skoog