Vad ska vi göra för att fylla alla dagar, när vi i framtiden kommer att leva 35 år efter det som nu är den normala pensionsåldern? Det frågar sig statsminister Fredrik Reinfeldt. Hans eget svar är: Jobba.
Regeringens framtidskommission presenterade i dag sin fjärde och sista delrapport, Framtidens välfärd och den åldrande befolkningen. Ämnet är just hur välfärden ska kunna öka framöver, trots att det föds färre barn samtidigt som allt fler lever allt längre.
Målet för kommissionen är inte att komma med konkreta förslag, utan att visa på vilka utmaningar som väntar.
Utredaren Mårten Blix inledde med att poängtera han inte alls tänkte prata pensionsfrågor – de lämnar han med varm hand åt Pensionsåldersutredningen, som ska vara klar om en månad. Bland förutsättningarna för möjliga lösningar angav han – och får man förmoda därmed regeringen – dock att det måste råda rättvisa mellan generationerna.
Nyckeln till framtiden var i stället att alla som kan måste arbeta under en större del av livet; börja tidigare och fortsätta längre än i dag. En allmän skärpning är av nöden, enligt utredningen. Arbetsgivarna måste göra mycket mer för att äldre ska kunna och vilja jobba kvar, ledarna för den offentliga sektorn, politikerna, måste se till att jobben där blir mer attraktiva och varje individ måste vara öppen för att byta yrke någon gång under arbetslivet.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson sade att det är uppenbart att svenskarna måste arbeta längre, om inte pensionerna ska bli lägre. Det tyckte han egentligen inte är något större problem.
– Vi behöver tänka om. Arbete är en viktig del av livet och målet kan inte längre vara att jobba så kort tid som möjligt. De fysiska och psykiska förutsättningarna bland dagens 65-70-åringar är mycket bättre än förr.
Han fick fullt understöd av statsministern.
– Vi måste ändra gamla attityder och uppmuntra till arbete. Vad vi vet är att drivkrafter spelar roll och att människor är påverkbara. Regeringen har redan ändrat reglerna så att 65-plussare som fortsätter jobba blivit vårt största skattefrälse. Vi vill behålla våra höga ambitioner för välfärden – och möjligheten till det goda livet.
STEN ARNDT
sten.arndt@veteranen.se