Det måste hända mer ute i kommunerna i kampen mot äldrevåldet i nära relationer. Men vad gör regeringen? Det frågar socialutskottets ledamot Meeri Wasberg (S) i en interpellation till äldreminister Maria Larsson (KD).
Meeri Wasberg pekar på att endast 100 av de 10 426 kvinnor som sökte stöd hos kvinnojourerna förra året var över 65 år. Det motsvarar en procent.
– Tidigare undersökningar har visat att äldre kvinnor som utsätts för våld i första hand vänder sig till sjukvården, men att tre fjärdedelar av kvinnorna inte söker hjälp alls, säger Meeri Wasberg.
Uppemot sju procent
Hur vanligt våld i nära relationer är bland äldre i Sverige vet ingen med säkerhet.
Meeri Wasberg refererar till Britt-Inger Saveman, professor i omvårdnad vid Umeå universitet som forskat om våld mot äldre, som bedömer att mellan tre och sju procent av äldrebefolkningen är utsatta för någon typ av övergrepp.
– Socialstyrelsen föreslog i vintras att samtliga kommuner bör ha upprättat en handlingsplan för våld i nära relationer bland äldre senast 2015. Regeringen har dock inte reagerat, skriver Meeri Wasberg i interpellationen.
– Avser statsrådet att ta något initiativ med anledning av Socialstyrelsens förslag om handlingsplaner för våld i nära relationer bland äldre?
Besked direkt
Den 15 mars kommer äldreminister Maria Larsson att ge besked från riksdagens talarstol. Då äger interpellationsdebatten rum i riksdagen.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Våld mot äldre
Frågan om våld i nära relationer bland äldre blir en allt hetare fråga.
I förra veckan arrangerades Brottsofferveckan för första gången – och en huvudpunkt gällde äldre som brottsutsatt grupp.
I fredags enades en majoritet av riksdagens socialutskott att kräva att regeringen under året kommer fram med en nationell strategi.
En debatt om detta tillkännagivande äger rum i riksdagen den 6 mars, samma dag väntas riksdagen också fatta beslut om tillkännagivandet i samband med behandlingen av socialutskottets stora betänkande i äldrefrågor.