Potatisgratäng är för alltid förknippat med fest. Och visst är det både gott och festligt. Ändå är ingredienserna bland de billigaste du kan hitta. Kyckling med ben är både billigare och smakrikare än filéer.
Cirkapris 17:45 per portion (2008)
2 portioner
2 kycklinglår
salt och peppar
rapsolja
1 kg potatis
1 vitlöksklyfta
2 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
1. Skala potatisen och skär den i små tärningar. Lägg potatisen i en ugnsform och pressa vitlöken över och blanda om. Salta och peppra på potatisen.
2. Slå matlagningsgrädde över och grädda gratängen i ugnen i 20 minuter. Tag ut gratängen och strö på rivosten. Grädda i ytterligare 20 minuter tills potatisen är helt mjuk.
3. Skölj kycklinglåren i kallt vatten, torka av dem med hushållspapper och dela dem i två bitar.
4. Stek kycklingdelarna i lite rapsolja blandat med smör så att de får fin färg runtom.
5. Låt sedan kycklingen eftersteka i en liten ugnsform intill (eller under) potatisgratängen i cirka 20 minuter tills den är helt genomstekt.
Till vardags passar det bra med en bönsallad till med rödlök, äpple och tomat. Till fest kan man lyxa till med smörstekt svamp och en grönsallad.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch