En mustig gryta värmer fint när höstkylan börjar smyga sig på.
2 portioner
400 g grytbitar av älg (bitar med insprängt fett blir bäst)
salt och peppar
smör till stekning
1 gul lök
1 morot
2 lagerblad
5 timjankvistar
1 l vatten
2 viltbuljongtärningar (köttbuljong går också bra)
salt och peppar
1. Salta och peppra köttet. Bryn köttet i smör tills det får fin färg runt om. Lägg åt sidan.
2. Skala och skiva lök och morötter. Stek lök och morötter lätt utan att de får färg. Tillsätt kryddorna och slå på vätska och buljongtärningar.
3. Lägg i köttet och låt koka tills det är helt genomkokt, i cirka 4 timmar.
4. Lyft ur köttet och lägg det åt sidan.
5. ”Koka ned såsen” genom att låta den puttra tills bara hälften återstår, smaka av med salt och peppar.
Rostade rotfrukter och Karl-Johan
1 fänkål
2 schalottenlökar
1 morot
4 Karl-Johansvampar
4 skivor bacon
1. Skär fänkålen i fyra delar. Skala schalottenlöken och skär moroten i stavar.
2. Rosta fänkål, lök och morot i ugnen i 175 grader i ca 30 min tills de är helt tillagade.
3. Skiva svampen och stek den i smör tills den får fin färg.
4. Skär baconet i centimeterstora bitar och stek tills det bli knaperstekt. Låt rinna av på hushållspapper.
5. Värm upp grönsakerna och älgköttet i såsen och servera.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch
Recept: Kalle Eriksson och Per-Martin Kyller