En ljuddusch som ger perfekt ljud i favoritfåtöljen och golv som utvecklats av Nasa. Det kan bli verklighet i framtidens seniorbostäder.
På Rosenlundsgatan i Stockholm har fastighetsbolaget Micasa, tillsammans med Hjälpmedelsinstitutet, byggt en inspirationsmiljö med regeringsbidrag. Miljön består av ett visningsrum och två visningslägenheter, en tänkt för en frisk pensionär, den andra som särskilt boende. De är fullpackade med smarta lösningar och teknik.
– Det är viktigt att betona att det är en inspirationsmiljö. Alla funktionerna ska inte finnas på ett ställe, säger projektledaren Jenny Hjalmarsson.
Hon tycker inte att man ska krångla till det för mycket när man letar lösningar.
– Tekniken har inga gränser. Konsten har varit att hitta de små grejerna.
Stöd som går lätt att integrera i en bostad, till exempel. I stället för att montera räcken i visningslägenheterna har Jenny Hjalmarsson valt att låta klädhängare, hyllor, tvålkoppar, duschstång och handdukshängare utgöra möjliga stöd.
– En sak som många blir helt lyriska av när de besöker oss är en vägghängd strykbräda. Så enkelt!
Men där finns också högteknologi. Utanför seniorlägenheten sitter en kamera. På en surfplatta kan man se vem som ringer på och låsa upp dörren, utan att resa sig ur fåtöljen. Högtalare i alla rum gör att man kan lyssna på musik i sovrummet eller höra ljudet från tv:n vid köksbordet. I köket är kylskåpet placerat i en lättillgänglig utdragslåda och mikrovågsugnen kan hissas ner från sin plats vid överskåpen om man inte når.
– Det första man får problem med som äldre är att gå och röra sig. Det andra är att man får svårt att nå, säger Jenny Hjalmarsson.
Matta utvecklad av Nasa
I det särskilda boendet är sängliften gömd bakom skåpdörrar. Och under golvet, som liknar ett vanligt laminatgolv, ligger en dämpande matta utvecklad av Nasa. Den gör det visserligen lite trögare att dra en rullator över golvet, men å andra sidan lindrar den eventuella fall.
Många gamla är frusna. I badrummets tak finns därför en vit platta infravärme. Och varm belysning ger en inbjudande känsla, till skillnad från kallt vitt ljus.
Särskild belysning används även i seniorlägenheten. Ljusramper i dörrkarmarna och nattlampor över vattenkran och spolknapp i badrummet gör att den som vaknar på natten slipper tända mer än nödvändigt.
Flera lösningar skapar habegär, även hos en småbarnsmamma under fyrtio.
– Bostäder för äldre fungerar lika bra för andra typer av personer, säger Jenny Hjalmarsson. Bygger man för äldre bygger man för alla.
BYGG SJÄLV
Egna initiativ, flexibilitet och inbyggda mötesplatser präglar framtidens senior-boenden enligt utställningen1/5 av ditt liv, Bo bra på äldre dar. Den visas på Arkitekturmuseet i Stockholm i sam-arbete med Hjälpmedelsinstitutet.
En önskan att bo tillsammans, men ändå vara sin egen, kan lösas med kollektivboende, där alla har egna lägenheter men gemensamt matlag. Vänskapslägenheter, där alla har var sitt rejält sovrum och var sitt badrum men delar på kök och vardagsrum, kan bli en annan lösning.
Detta att dela på vissa funktioner sänker hyror och materialåtgång, för framtidens bostäder ska vara hållbara för miljön, samtidigt som de ska passa en grupp med begränsad ekonomi.
Det är stort fokus på mötesplatser, som gemensamma täppor, parker, snickarrum, vävstugor och bibliotek. Utställningen visar förslag från flera arkitektfirmor där parker och bibliotek skapar möten över generationsgränserna. Celsius arkitekter har ritat ett boende med flexibla lägenhetsmoduler som kan byggs ut för att passa såväl äldre som barnfamiljer, eller rymma flera generationer på en gång. Kanske blir generationsboenden vanligare i framtiden.
Det är inte bara själva bostäderna som kräver tanke. Tillgängligheten måste öka i samhället i stort. Trygga utemiljöer och tillgängliga restauranger lyfts fram på utställningen, som även visar en fiffig hiss, som smälter in i offentliga miljöer.
Vilken boendeform man än vill ha, så krävs fler egna initiativ. Individen får inte bara välja själv, utan även bygga själv. Som exempel nämns danska seniorer som låtit bygga egna seniorradhus, och det prisbelönta boendet Hinseblick i Karlshamn som kom till tack vare en ideell förening.
Text Frida Andersson Johansson
FAKTARUTA
Utställning
1/5 av ditt liv, Bo bra på äldre dar visar konkreta lösningar inom arkitektur, stadsplanering och design samt visioner om fram-tidens boende för äldre. Utställningen visas på Arkitekturmuseet i Stockholm till och med 3 mars. Därefter kommer utställningen att turnera runt om i landet.
Inspirationsmiljö
Micasa Fastigheter förvaltar Stockholm stads omsorgsfastigheter samt äger och förvaltar seniorboenden och trygghets-boenden. Den nationella inspirationsmiljön är byggd i samarbete med Hjälpmedelsinstitutet och finansierad med pengar från regeringen. I inspirationsmiljön vill man ge tankar och idéer åt alla som planerar och bygger framtidens boenden för äldre och personer med funktions-nedsättning.
Ambitionen är att hålla öppet hus, för att även privatpersoner ska få komma och titta.
Smarta prylar
Det finns många smarta prylar som passar både äldre och andra. Här är några exempel:
Ett skåp infällt i väggen bredvid ytterdörren och som kan öppnas både utifrån och inifrån. Här kan till exempel hemtjänsten lämna mat eller budfirman lämna paket när man inte är hemma.
Ett fallarm i hallen med en sensor högt upp och en i golvhöjd, som känner av om en person faller och slår larm efter en viss tid.
En köksfläkt med inbyggd skumsläckare.
En »ljuddusch« som riktar ljudet så att inte alla i lägenheten drabbas av att den som ser på tv skruvar upp ljudet.