Det senaste året har matpriserna stigit med nästan 8 procent. Men bara för att priserna ökar behöver man inte börja leva torftigt och tråkigt. Om man tänker smart och planerar lite finns det många sätt att pressa kostnaderna utan att göra avkall på god smak. Här är några tips.
Kött
Dyrare djurfoder har ökat priset på kött och mejeriprodukter. Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta mindre nötkött eftersom det ger stora utsläpp av koldioxid och kan öka risken för cancer. Dessutom är nötkött dyrt.
Om man byter ut vartannat mål nötkött mot andra rätter så sparar man pengar direkt. När du vill äta nötkött, välj gärna billigare delar som visserligen ofta kräver lite längre tillagningstid men kan vara väl så goda som den dyra filén.
Kyckling är ett bra alternativ till nötkött. Det magra kycklingköttet ger inte så stora koldioxidutsläpp samtidigt som det är relativt billigt.
Fisk
Sill och strömming är ofta billigt och lax finns ofta till extrapris.
Kallrökt lax har ett högt kilopris men å andra sidan behöver man inte lika mycket utan kan laga en god middag på bara några tunna skivor.
Grönsaker och frukt
Grönsaker är nyttig mat som dessutom bara har ökat i pris med 1,8 procent det senaste året. Kilopriset ligger alltid långt under det för kött och fisk. Billigast är grönsakerna när det är säsong för dem vilket passar perfekt eftersom det är då de smakar mest. Välj billiga bönor att dryga ut salladen med. De är dessutom nyttiga.
Frukten har blivit hela 8,7 procent dyrare och det märks. Äpplen för 25 kronor kilot är inte ovanligt. Välj extrapriser och ta reda på egen skörd av frukt eller bär och frys in.
Priset stiger när grönsaker, frukt och bär måste odlas i växthus eller transporteras långa sträckor. Lök, potatis, morot och andra rotsaker har låga kilopriser och mättar dessutom bra. Undvik grönsallad i kruka eller tropiska frukter som ofta är dyra.
Potatis, pasta, ris
Potatisen är en pålitlig kompis för den som vill leva lite snålare. Den går att kokas, mosa, ugnsbaka eller göra gratänger av.
Vetepriset har drivit upp priset på mjöl, bröd och pasta. Pasta är trots det fortfarande ett billigt och mättande alternativ.
Även ris är billigt men inte klimatsmart eftersom det går åt mycket vatten vid risodlingarna och sedan måste riset transporteras långa sträckor för att nå våra affärer. Men en krämig risotto då och då smakar gott för oss som vill leva snålt men äta gott.
Ät upp och dryga ut
Det låter så självklart men faktum är att vi svenskar i genomsnitt slänger bort 100 kilo mat varje år. Försök att laga till matresterna och inte köpa hem mer än vad du äter upp.
Det finns många trick för att dryga ut mat med sådant som i många fall dessutom gör rätterna godare och nyttigare. Blanda ned grovt rivna morötter i köttfärssåsen eller fyll på köttgrytan med olika sorters bönor och grönsaker. Det går också åt mindre mängder av kött och fisk om man gör paj, gryta eller soppa istället för att servera helt kött.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch