Film. Jeanette Gentele är filmkritiker, här tipsar hon om filmer där seniorerna har huvudrollerna.
I min förra krönika ondgjorde jag mig över att så få filmer görs för äldre människor om äldre människor, med tanke på hur många vi faktiskt är. Nu tycks jag ha blivit bönhörd.
Äntligen har Michael Hanekes i våras Guldpalmsbelönade Amour gått upp på svenska biografer. Filmen handlar om de sista månaderna i ett äktenskap och kärleksförhållande som pågått under sextio år, om en man som tar hand om sin allt mer sjuka hustru som fått stroke och om människans förmåga att möta slutet med värdighet och inlevelse.
Huvudpersonerna Georges och Anna spelas av Jean-Louis Trintignant, född 1930, och Emmanuelle Riva, född 1927. Riva slog igenom i Hiroshima – min älskade 1959. Trintignant, en av Frankrikes största skådespelare, erövrade världens alla kvinnohjärtan i En man och en kvinna 1965.
Amour är medvetet gjord i opposition till den gängse uppfattningen att kärlek bara är något som unga människor ägnar sig åt. Mot det äldre parets omsorger om varandra ställer Haneke deras 60-åriga, dotter spelad av Isabelle Huppert, som inte har tid för sina föräldrar. Haneke är känd för sina grymma filmer, men här visar han en annan mer ömsint sida, även om han fortsätter att vara osentimental.
Ni som såg tv-serien Äkta människor kanske minns morfar Lennart (Sten Elfström) och hans ampra hushållshubot Vera, spelad med komisk fermitet av Anki Larsson. Filmen Robot & Frank bygger på samma idé. När minnet börjar svikta hos pensionären Frank, spelad av Frank Langella, anställer hans barn en hushållsrobot åt honom. Det tycker Frank inte är så kul, tills hans upptäcker att roboten inte kan skilja mellan rätt och fel. Frank är nämligen en före detta mästertjuv och nu blir roboten hans nya hjälpreda. Detta lättviktiga upplägg hindrar inte Robot & Frank från att också vara en tänkvärd liten historia om åldrande.
I verkligheten har Frank Langella ett mycket gott minne. I somras kom hans bok Dropped names där han berättar underbara historier om människor han mött under sitt långa liv som skådespelare.
Text Jeanette Gentele
TEMA ÄLDRE PÅ DVD
Hope springs
I Hope Springs möter vi ett par där äktenskapet verkligen gått i stå efter 31 år. Kay, spelad av Meryl Streep, får inte ens en godnattpuss av sin äkta man Arnold, spelad av Tommy Lee Jones. Han har sitt jobb, hon har hemmet att sköta. Han är nöjd med sakernas tillstånd, men det är inte hon som vill ge deras äktenskap en ny chans.
Under starkt motstånd från honom åker de på veckoslutsterapi och försöker börja om på nytt. De tvingas ställa frågorna de aldrig vågat framföra och göra sakerna de alltid fantiserat om men inte vågat pröva. Briljant spelat och mycket underhållande.
Hotell Marigold
Det här måste vara drömmen för alla pensionärer – att starta om i ett vackert, varmt och exotiskt land på gamla dar. Och då menar jag inte Phuket i Thailand utan Jaipur i Indien. Det är precis vad sju pensionärer gör, spelade av den brittiska skådespelareliten med Judi Dench och Maggie Smith i spetsen. Det är aldrig för sent för kärlek eller nya mål i livet; det är filmens budskap, som den framför med humor och charm – och förstås lite förskönat.
Jag minns en sommar
Fransyskan Julie Delpy är både skådespelare och regissör. I Jag minns en sommar deltar hon i båda funktionerna. På en tågresa till familjens sommarhus i Bretagne minns Albertine sommaren 1979 då tre generationer samlades för att fira när mormor fyllde 68. Diskussionens vågor går höga och filmen är fylld av galna repliker.