Välj några vackra flaskor och fyll med olivolja och hallonvinäger.
Smaksatt olivolja
1 STOR FLASKA
5 dl extra virgin olivolja
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
1–2 kvistar färsk rosmarin
Välj en vacker flaska, gärna med lite vidare öppning så att vitlöken går ned. Rengör flaskan väl.
1. Skala vitlöksklyftorna och tvätta rosmarin och chili noga. Stick med en vass kniv hål i chilifrukten så att olja kan tränga in i den.
2. Stick ned rosmarinkvisten, chilifrukten och sist vitlöken. Sätt på ett vackert snöre och en lapp som berättar att oljan med kryddorna klarar sig i en vecka i kylen – sedan bör vitlök, chili och rosmarin silas av så att färskvarorna inte blir dåliga. Oljan har då fått god smak av kryddorna.
Hallonvinäger
1–2 FLASKOR
2 dl hallon (färska eller frysta)
2 sockerbitar
5 dl vit balsamvinäger
1. Lägg hallon och socker i en glasburk och häll vinägern över. Sätt på locket och vänd på burken några gånger så allt blandas. Låt stå och dra i kylskåpet i 1–2 dygn.
2. Sila vinägern genom ett kaffefilter och häll upp i en eller två vackra flaskor.
Knyt om en etikett som förklarar att vinägern passar bra att stänka över en sallad eller i en dressing. Vinägern klarar sig flera månader i kylskåp.
Text Malin Ottosson