Ät själv eller ge bort. Kakorna är en perfekt presenten till kakmonster som har svårt att hinna baka själva.
CIRKA 40 STYCKEN
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
1 1/2 dl pistagenötter
1. Rör ihop mjöl, socker och vaniljsocker. Skär smöret i kuber och blanda med mjölblandningen. Knåda ihop till en deg.
2. Rulla ut till två rullar cirka 4 cm i diameter. Hacka nötterna fint och strö ut dem på en skärbräda. Rulla degrullarna i nöthacket så att det blir nötter runt om. Rulla in degen i plastfilm och låt vila i kylen i 25 minuter.
3. Ta bort plasten och skär degrullarna i skivor (cirka 7 mm tjocka) och lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 10 minuter tills kakorna börjar få lite färg. Passa så att nötterna på kanterna inte bränns.
De här kakorna blir en perfekt present till kakmonster som har svårt att hinna baka själva. De påminner om så kallade Brysselkex, men med härlig nötsmak.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch