Ett gott bröd att ge bort i present är detta bröd med frukt och nötter.
25 g jäst
3 dl vatten
3 dl mjölk
1 msk salt
1 msk honung
2 msk rapsolja
5 dl dinkelmjöl, fullkorn
10 dl vetemjöl
12 torkade aprikoser
1 dl hasselnötter
1. Smula jästen i en degbunke. Värm vatten och mjölk till fingervärme (37 grader) och lös upp jästen med vätskan. Tillsätt salt, honung, olja, dinkelmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen.
2. Arbeta degen ordentligt i matberedare i 7 minuter. Skär aprikoserna i fyra delar och tillsätt aprikoser och nötter i degen. Arbeta degen ytter-ligare någon minut.
3. Strö lite mjöl över degen, täck bunken med en bakduk och låt jäsa i cirka 45 minuter.
4. Dela degen i två delar och knåda delarna smidiga. Använd lite mer mjöl om det behövs. Forma till två bröd som läggs i formar klädda med bakplåtspapper eller direkt på papper på en plåt.
5. Jäs ytterligare 30 minuter.
6. Sätt in bröden i ugnen på 225 grader. Spruta in vatten i ugnen med en blom-spruta (cirka 5 sprut) – det ger brödet en god knaprig skorpa. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda bröden i cirka 30 minuter. Om bakform används tar det lite längre tid innan brödet är färdigt.
7. Ta ut och låt svalna på galler med en bakduk över. Brödet går bra att frysa när det svalnat.
Text: Malin Ottosson.