Carema fokuserar på äldreomsorgen. Man väljer att sälja 35 vårdcentraler och flera specialistverksamheter till sjukvårdskoncernen Capio.
Omsättningen på de sålda delarna – med 1 400 anställda och ungefär 325 000 listade patienter – ligger enligt Carema på cirka 1,7 miljarder kronor.
”Försäljningen av Carema Sjukvård säkerställer att vi kan ha en högre investeringstakt i både nuvarande och nya omsorgsboenden och vi räknar med att starta minst tio nya boenden om året”, skriver Fredrik Gren, koncernchef för Caremas ägare Ambea Group, i ett pressmeddelande.
Granskar sig själv
Carema Care har idag cirka 415 boenden över hela landet. 91 av dem är äldreboenden. Övriga är boenden för funktionshindrade och människor med andra omsorgsbehov. 7 000 personer bor i Caremas boenden.
Bolaget har fått mycket hård kritik för bristfällig kvalitet på några av boendena. Det har bland annat handlat om dålig hygien och otillräcklig vård av de gamla på grund av underbemanning. Kritiken har också handlat om att ägarna undvikit att betala skatt i Sverige genom att föra vinsterna till lågskatteländer, skriver Svenska Dagbladet.
Enligt vd Fredrik Gren, som tillsatts efter skandalerna, måste bolagets metod för att vinna förtroende vara att visa kvalitet. Bland annat ska vart och ett av bolagets 91 äldreboenden granskas.
Stor marknad
– Vi genomlyser allt och ser till att jobba med dem där det finns problem, det kan vara i rutinerna eller på ledarskapet, och enhet för enhet, säger Gren till Svenska Dagbladet.
Det är äldreboenden som just nu är den snabbast växande delen av vårdmarknaden. Enligt Fredrik Gren visar den demografiska utvecklingen att antalet människor som behöver plats på ett äldreboende kommer att dubbleras på tio år.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se