Styrketräning: Säffles seniorer stärker sig
I Värmländska Säffle är det gott om seniorer på gymmet under Seniorstyrkans träningspass Foto Lisa Olaison
Hälsa | Träna | Träna

Styrketräning: Säffles seniorer stärker sig

Att röra på sig är bra för både kropp och knopp, långt upp i åren. I Säffle lockar styrketräningen massor av seniorer. De har roligt tillsammans.

Publicerad 2012-11-08

Ljudet av vikter, som slår emot varandra med ett klonk, blandas med medryckande musik och spridda skratt. Det är en regnig tisdagsmorgon i början av oktober i källaren hos Säffle atletklubb. Redan innan klockan har slagit nio har 33 styrketränande seniorer hunnit komma och gå och lokalen fylls hela tiden på.
Stig Karlsson, klädd i röd kortärmad tröja, går runt och pratar med deltagarna och instruerar dem som behöver hjälp med inställningarna vid någon maskin.
– Seniorstyrkan startade för tre och ett halvt år sedan, berättar han. Kommunen vände sig till atletklubben och frågade om de inte kunde ordna ett prova-påtillfälle och jag råkade vara här då.
I dag är han ansvarig för att låsa upp och instruera dem som kommer och tränar.
– Har han berättat hur mycket arbete han lägger ned här egentligen? Utan Stig skulle den här verksamheten inte fungera, bryter Jörgen Sundin in.
Stig skakar lite blygsamt på huvudet.

110 seniorer styrketränar regelbundet

Men faktum är att omkring 110 seniorer tränar regelbundet på seniorstyrkans träffar och har så gjort sedan starten. Och även om träningen är det som står i fokus så ordnar gruppen även andra sociala aktiviteter.
– Vi har jullunch och påskfrukost och varje år åker vi på en hemlig resa, oftast till något gym. Den resan brukar vara väldigt populär, konstaterar Stig.
Själv tränar han fem till sex gånger i veckan och har svårt att tänka sig att det faktiskt fanns en tid då han inte tränade.
– Jag har tränat sedan jag blev pensionär vid 61 och nu är jag 67 år. Jag upplever att jag är mycket rörligare nu och man ser på sig själv på ett annat sätt i spegeln.
Stig är medveten om att steget till träningshallen kan kännas svårare för en del, men han önskar att fler vågade testa.
– De som bäst behöver träningen kanske inte kommer hit. Jag har en dröm om att de som använder rullator kommer hit och sedan när jag går sist av alla står rullatorerna kvar utanför, skrattar Stig.

Pratar under träningen

I en maskin som tränar låren sitter Sven-Bertil Johansson och lyfter benen upp och ned med ett koncentrerat ansiktsuttryck. Han har nyligen kommit tillbaks till träningen efter en stroke.
– Jag har alltid varit aktiv. I yngre dagar höll jag igång med fotboll och ishockey och här har jag tränat sedan starten. För mig var det väldigt viktigt att komma tillbaka efter stroken, inte minst för att få prata med andra.
Just pratet går som en röd tråd genom träningslokalen. Vikter lyfts och vardagshändelser avhandlas om vartannat. På vägen ut mot omklädningsrummet står två damer vid en hylla med vattenflaskor.
– Har ni sett vår bar, säger den ena och nickar skrattande mot flaskorna.

Seniorgym i gamla sjukhuset

Tre minuters bilfärd bort från Tegnérhallen ligger Säffle hälsocenter. Även här är maskinerna igång tidigt denna morgon. På löpbandet står SPF:aren Styrbjörn von Stedingk, 86 år, och mjukar upp kroppen.
– Jag är här måndag till fredag. Jag skulle nog kunna få nycklar och gå hit på helgen också men någon dag måste jag ju vila, konstaterar han glatt.
För Styrbjörn har lokalerna en alldeles speciell betydelse. Han var nämligen med och räddade huset från rivning när sjukhuset i Säffle lades ned.
– Det var ju rent vansinne att de skulle slänga omkull det här huset. Min vision var att i stället få i gång ny verksamhet med inriktning på sjukvård och hälsa.
Hans intresse för frågan började i samband med att sjukhuset hotades av nedläggning. Då bildade Styrbjörn aktionsgruppen Bevara sjukvården.
Arbetet för att få behålla sjukhuset pågick i flera år. Men trots protesterna lades det till sist ned.
Styrbjörn och de andra gick dock vinnande ur kampen om huset där Säffle hälsocenter ligger i dag, och som på den tiden faktiskt var långvård.
– Kommunen köpte huset för en krona av landstinget.

Att träna har blivit ett måste

Sedan dess har lokalerna fyllts med verksamheter efter hand. Landstinget bedriver fortfarande rehabilitering och hörselvård i huset och på de övriga planen finns olika verksamheter som alla är inriktade på vård och hälsa. Precis som Styrbjörn von Stedingk drömt om.
– Det är underbart. Det känns fantastiskt att ha medverkat till att få en verksamhet här som fungerar, säger han.
Känd som han är i Säffle efter striden kring sjukhusnedläggningen hälsas det åt både höger och vänster när Styrbjörn går i korridorerna. Och det gör han som sagt ganska ofta.
– Att träna har blivit ett måste för mig. Jag mår bra av det och min fru påstår att jag fått bättre rygghållning. Och det känns bra i den gamla bonderyggen.
Styrbjörn har ett antal maskiner som han använder vid varje gymbesök men provar gärna något nytt då och då.
– Det är inte jag som bestämmer hur mycket jag ska träna utan jag lyssnar på min kropp och låter den bestämma.

Du är aldrig för gammal för att träna

Just i dag är det ryggen som får sig en omgång i en maskin som tränar ländryggen, allt under överseende av Tomas Karlsson, verksamhetsansvarig för Etage 5 som gymmet heter.
– Du blir aldrig för gammal för att träna, konstaterar Styrbjörn samtidigt som han tar i och böjer kroppen bakåt i maskinen. Många vill inte visa hur skröpliga de är, men jag säger: Strunt i det. Det viktiga är att man kommer hit och sedan får man hjälp på sin nivå. Jag tänker då fortsätta träna så länge jag kan.

Text: Johanna Skoglund
redaktionen@veteranen.se

Foto: Lisa Olaison

Kom igång

Vill du också börja röra på dig? SPF har gjort 2012 till ett friskvårdsår under devisen ”SPF slår ett slag för det friska”.
www.spf.se samt intranätet hittar du mer information. Eller kontakta din förening!

Dölj faktaruta

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas