Alzheimer är en sjukdom som främst drabbar äldre, men den är ingen naturlig del av åldrandet. Allt fler får diagnosen.
– Medvetandet har ökat, man söker tidigare när man får den typen av besvär, dåligt minne och andra symtom, säger Kaj Blennow, professor i klinisk neurokemi.
Kaj Blennow är utöver professor också överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Han anses vara en av världens ledande forskare på Alzheimers sjukdom.
– Ungefär 15 000 svenskar drabbas varje år av sjukdomen. De flesta är mellan 70 och 75 år. Precis som många andra sjukdomar så är den kopplad till åldern, det alltså inget unikt för Alzheimer.
Alzheimer ingen naturlig del av åldrandet
Senildemens är en beteckning som inte är så lämplig.
– Man kan lätt förledas tro att det hör till åldrandet och att det är hopplöst att försöka göra något åt det. Det är bättre att säga Alzheimers sjukdom som är en specifik sjukdom, säger Kaj Blennow.
Att det inte är något unikt med kopplingen till åldern förklarar han så här:
– Åderförkalkning, stroke och hjärtinfarkt är precis på samma sätt kopplat till hög ålder. Detsamma gäller många cancersjukdomar, det diskuteras inte så mycket men största riskfaktorn för cancer hos vuxna är hög ålder.
Medicin lindrar symptomen
Tecken på Alzheimer är dåligt minne, problem med språket och försämrad koncentration. Det finns medicin. Men bromsmedicin är rent tekniskt en felaktig term.
– Egentligen är det en symptomlindrande medicin som förbättrar minnet. Men bara under en tid.
– Själva sjukdomen bromsas inte upp i några år, vad man vet. Det finns inga långtgående studier om detta. Därför vet man inte riktigt var gränsen går för hur länge de verkar.
– Till slut hinner sjukdomen ikapp.
Clas-Göran Sandblom
redaktionen@veteranen.se