60 gram av din favoritchoklad varje vecka tycks ha en skyddande effekt mot stroke.
De senaste åren har vi fått höra hur nyttigt det är med mörk choklad med hög kakaohalt. Men nu pekar forskningen på att även barnsligare söta smaker som ljus mjölkchoklad och vit choklad är bra för kroppen, skriver DN.
– Den som äter ungefär 60 gram, eller drygt en halv chokladkaka per vecka, har nästan 20 procents lägre risk att få en stroke jämfört med personer som helt avstår från choklad, säger Susanna Larsson, som är forskare och nutritionsepidemiolog vid Karolinska institutet till DN.
Bland annat tycks antioxidanterna i chokladen fungera inflammationshämmande och blodtryckssänkande. Den minskar dessutom koncentrationen av det dåliga kolesterolet. Exakt hur den skyddar mot stroke har man dock inte kunnat besvara.
Det det behövs fortfarande fler studier för att man med säkerhet ska kunna rekommendera en daglig dos choklad.
– Men det känns bra att redan nu kunna motbevisa dem som tror att choklad är onyttigt, säger Susanna Larsson till DN.
Susanna Larsson och hennes kollegor har låtit drygt 37 000 män mellan 49 och 75 år svara på bland annat hur ofta de åt choklad.
Tio år senare samkördes svaren med Socialstyrelsens patientregister. De som inte åt choklad hade drabbats hårdast av stroke, medan de som åt omkring en halv chokladkaka i veckan klarat sig bäst från stroke.
– Vi har inga belägg för att det lönar sig att äta mer choklad än så. Då kanske man går upp i vikt i stället, och det ökar risken för sjukdom.
Genomsnittskonsumtionen av choklad bland svenskarna ligger på 119 gram i veckan, alltså motsvarande en hel chokladkaka i veckan.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se