När våldet mot äldre uppmärksammas över hela världen gör SPFs förbundsstyrelse ett uttalande med krav på att den enskilda människan måste sättas i centrum för all vård och omsorg. Det skulle vara en del av en nödvändig förändring av den svenska äldrevården, menar man.
Idag den 15 juni är det den så kallade återkommande världsomspännande internationella uppmärksamhetsdagen mot våld och övergrepp mot äldre.
På förbundsstyrelsens sammanträde i onsdags beslutade man att göra ett uttalande med anledning av detta.
Två krav betonas i uttalandet:
* Våld och övergrepp mot äldre måste förebyggas och bekämpas
* Fördomar och diskriminering mot äldre måste uppmärksammas och motverkas
Fem vägar
För att nå dit pekar SPF på fem vägar, som också arbetats fram av EU-projektet WeDO:s svenska förgrening, som leds av SPF.
• Ett personcentrerat förhållningssätt måste införas och följas av personal och beslutsfattare inom vård och omsorg för äldre.
• Våld och övergrepp mot äldre måste förebyggas och bekämpas bland annat genom en ökad uppmärksamhet och medvetenhet om fenomenet inom vård och omsorg för äldre.
• Modeller för samverkan måste skapas både lokalt och nationellt.
• Personalen inom svensk vård och omsorg för äldre måste få tillräckliga förutsättningar för att kunna göra en högkvalitativ insats för äldre i behov av vård och omsorg.
• Åldersdiskrimineringen och ålderismen i samhället måste uppmärksammas och motverkas.
Vill se alla driva på
– Om alla krafter sätts in för att dessa krav genomförs kommer äldres välbefinnande och värdighet att stärkas, säger SPFs förbundsordförande Karl Erik Olsson i uttalandet.
Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se