Fyra av tio strokepatienter är missnöjda med rehabilitering efteråt. Störst är missnöjet i Uppsala län.
42 procent tycker inte att de får den rehabilitering de behöver efter att de drabbats av stroke, enligt en sammanställning från Hjärt-Lungfonden.
Detta trots att professionell hjälp kan vara avgörande för livskvaliteten,
– Det är allvarligt att så många strokedrabbade är missnöjda med sin rehabilitering. Efter en stroke behöver man professionell hjälp att återhämta sig och komma tillbaka, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.
Nödvändig rehabilitering kan till exempel vara rörelse- och talträning, som ofta behövs under lång tid. Men ett år efter stroken säger sig alltså fyra av tio drabbade inte ha fått den rehabilitering som de behöver.
I Uppsala är hela 50 procent missnöjda med sin rehabilitering, medan patienterna är minst missnöjda i Gävleborg, där 37 procent anser sig ha fått för lite hjälp. Gävleborg är å andra sidan det län där patienterna får vänta längst tid på att strokebehandlingen sätts in, från det att de tas in på sjukhuset enligt en annan jämförelse.
– Tack vare forskningens framsteg överlever allt fler stroke, men trots det är det fortfarande många som får leva med livslånga funktionshinder. Rehabiliteringen är oerhört viktig för deras livskvalitet, säger Nils Wahlgren, professor i neurologi vid Karolinska Institutet.
Frid Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se
Boka föreläsning
SPF har inlett ett samarbete med Hjärt-Lungfonden, som erbjuder kostnadsfria föreläsningar för SPFs medlemmar i ämnen som Hjärtinfarkt, Stroke, Diabetes, Kärlkramp med mera. Minsta antal åhörare för att en föreläsning ska bli av bör vara 50 personer.
Hjärt-Lungfondens sammanställning i artikeln baseras på enkätsvar från drygt 7 000 patienter som drabbades av stroke under 2009. Uppgifterna kommer från Riks-Stroke – Nationella kvalitetsregistret för stroke samt från SKL:s och Socialstyrelsens Öppna jämförelser.