”Det behövs fler simskolor för äldre”
Simkunnigheten bland vuxna är dålig Simkunnigheten bland vuxna är dålig. Foto Colourbox
Nyheter | Nyheter

”Det behövs fler simskolor för äldre”

Drygt 2 miljoner vuxna tror inte att de kan klara att simma 200 meter, enligt Svenska Livräddningssällskapet. Ännu fler känner att de skulle behöva förbättra sin simförmåga.

Publicerad 2012-07-10

– Tyvärr kan vi konstatera att den upplevda simkunnigheten minskat något sedan förra undersökningen (2007, reds anm), säger Karin Brand i ett pressuttalande. Hon är generalsekreterare i Svenska Livräddningssällskapet, som låtit undersöka vuxna svenskars attityder till vattensäkerhet.
– Detta innebär att vi måste fortsätta satsa på fler simskolor för de äldre i Sverige.

”Äldre” är dock ett vitt begrepp och betyder nog i det här fallet snarast ”vuxna”. Ingen över 70 deltog i undersökningen.

Majoriteten av de tillfrågade tycker att det sak finnas badvakter vid allmänna bad, och att simundervisningen ska vara gratis.

64 procent av de vuxna svenskarna vill ha badvakter vid offentliga badplatser i sjöar och hav. Och hela 97 procent, tycker att det ska finnas badvakter i simhallar.
63 procent tycker att vuxna borde få kostnadsfri simundervisning, och bara 6 procent tycker att barns simskolor ska kosta pengar, alla andra tycker att simundervisningen för barn bör vara gratis.

Trots att många anser att de själva har dåliga simkunskaper struntar fyra av tio tillfrågade vuxna i flytvästen när de åker båt.

-Alldeles för få använder flytväst. Vi vet att åtta av tio av de som drunknar i samband med fritidsbåtsolyckor skulle kunnat ha klarat sig om de använt flytväst, säger Karin Brand.

Stödet för en lag om flytväst är dock stort. 50 procent av männen och 70 procent av de tillfrågade kvinnorna vill se en lag om flytväst i fritidsbåtar.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Webbpanel

*Undersökningen genomfördes genom 1 500 intervjuer via webbpanel i mars 2012. Målgruppen var individer 19-70 år bosatta i Sverige.

De tillfrågade anses representera ett befolkningstvärsnitt vad gäller kön, ålder, bostadsort och utbildning.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas