SPFs Karl Erik Olsson är med och utser vinnaren i Mästerkockens Seniormat 2012 som avgörs under årets "Smaka på Stockholm".
Lättrökt rapsgris med sirapskryddad kålrotspuré och senapssvängda baljväxter. Eller kanske bräserad fläskkarré på krämig potatiskaka med Västerbottenost toppad med syrad sallad på kålrabbi och äpple samt betor med rökt yoghurt?
Seniormat kan vara mycket mer än en plastlåda med smaklös köttgryta och oaptitlig potatis med skinn. Detta vill man uppmärksamma i Mästerkockens seniormat, som i år avgörs för fjärde gången under evenemanget ”Smaka på Stockholm” i Kungsträdgården i huvudstaden.
Syftet med tävlingen är just att uppmärksamma maten som levereras av hemtjänsten, men även serveras på äldreboenden, samt att bidra till bättre standard och kvalitet på densamma.
Välrenommerade kockar
Det är åtta namnkunniga kockar som tävlar om att komponera och laga årets bästa seniormat. Och tro det eller ej, aldrig tidigare har en kocktävling arrangerats med lika många kvinnliga som manliga kockar bland deltagarna.
Dessa är:
Fredric Andersson, känd från bland annat Go’Kväll i SVT:
Fiskbullar/biffar i pepparrotssås med dill- och senapsinlagd färsk gurka serverade med primörer smaksatta med riven ingefära
Här hittar du recept:
Ulrika Brydling
Högrevsgryta med rotfrukter inlagda betor och pepparrotskräm
Här hittar du recept:
Stefan ”Knutte” Larsson
Nattbrässerad nötbog, sötsyrliga rotfrukter och smörstekt korngrynskaka, serverad med signatursallad
Här hittar du recept:
Lisa Lindström från restaurang Hotellet i Stockholm:
Långsamt rostad fläskkarré i varm fondvinägrett med picklad primörsallad och potatis- och färskostpuré
Här hittar du recept:
Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008 coh medlem i Svenska Kocklandslaget
Kryddig fläskkorv med grönsakssallad senapssky och citronyoghurt
Här hittar du recept:
Malin Söderström, ansvarade bland annat för Nobelmiddagen 2011
Lättrökt rapsgris med sirapskryddad kålrotspuré och senapssvängda baljväxter
Här hittar du recept:
Ulf Wagner, krögare på Sjömagasinet i Göteborg, känd från tv.
Ugnsbakad torsk/bleka/långa med ”gubbrörapotatis” ägg och skirat smör
Här hittar du recept:
Alexandra Zazzi, Robinsonvinnare och kock
Bräserad fläskkarré på krämig potatiskaka med Västerbottenost toppad med syrad sallad på kålrabbi och äpple samt betor med rökt yoghurt
Här hittar du recept:
SPFs ordförande i juryn
I den tiohövdade juryn sitter SPFs ordförande Karl-Erik Olsson, som har sällskap av bland andra Barbro Westerholm (FP), äldreminister Maria Larsson (KD), samt förra årets vinnare, kocken Stefan Eriksson.
Juryns ordförande är Christina Möller, före detta provkökschef.
Under årets Smaka på Stockholm har hittills fyra semifinaler ägt rum.
Finalen, som står mellan de två kockar med högst poäng, äger rum på tisdag 5 juni klockan 15.00.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se