Karin Franssons ört- och baconlindade lammyterfilé serveras här med rostad blomkål och smörstekt salvia
4 portioner
Tid: cirka 50 minuter
2 mindre lammytterfiléer (ca 500 gr) det går även att använda sig av fläskfilé
4 kvistar vardera av timjan, salvia, rosmarin
4 lagerblad
16 tunna baconskivor eller 4 skivor kallrökt skinka
1. Putsa köttet rent från hinnor och senor. Skär cirka 6 cm långa bitar av filéerna, salta och peppra dem ordentligt.
2. Lägg ut 2 eller 3 skivor bacon lite omlott på arbetsbänken, lägg på örtkvistarna och lammfilén. Rulla ihop baconet med örter och kött innanför. Fäst med en tandpetare om det behövs.
3. Grilla eller stek filéerna i ugnen i 175 grader i cirka 25 minuter tills de har en innertemperatur på ca 60° om man vill ha dem lite rosa.
4. Låt köttet vila i några minuter innan det skärs itu och serveras tillsammans med råstekt blomkål med salviasmör och eventuellt kokt färskpotatis.
Råstekt blomkål med brynt salviasmör och kapris
(till lammet ovan)
4 portioner
Tid: cirka 20 minuter
2 mindre blomkålshuvuden
100 g smör
1 bunt salvia
4 msk kapris
1 citron, saft och rivet skal
salt och vitpeppar
ev 1 klick smör på ca 20 gr
1. Skär bort gröna blad och rotstocken från blomkålen och skär den sedan i ganska tunna skivor.
2. Låt smöret bli nötbrunt i en rymlig stekpanna. Kasta ner salviabladen i det heta brynta smöret. Nu knastrar det till lite, låt salvian steka i ca 1 minut, dra sedan stekpannan från värmen och låt salvian ligga kvar en stund. (Salvian får inte blir för brun, då smakar den bittert.)
3. Ta nu upp salviabladen ur smöret och lägg de på hushållspapper.
Stek blomkålsskivorna på båda sidor i lite av det brynta salviasmöret, men använd inte allt.
4. Ta resterande salviasmör och värm upp igen, rör ner kapris, citronsaft och skal och låt det puttra helt kort. Dra av från värmen och rör ev. ner en klick smör.
5. Arrangera blomkålen på tallriken, skeda sedan över det brynta smöret med kaprisen och citron. Avsluta med salviabladen
Recept Karin Fransson
Foto Björn Tesch