Så enkla saker som ny utebelysning eller ett praktiskt handtag i duschen kan göra ditt hem säkrare, förlänga tiden du kan bo kvar och ge dig en enklare vardag.
Ditt hem ska vara tillgängligt, praktiskt, säkert och snällt mot kroppen, både idag och i morgon. Minska risken för fall och behovet av tunga lyft och framåtböj genom att till exempel byta ut höga trösklar mot lägre, lägga halkskydd under mattorna och tänka över hur du förvarar saker hemma.
Belysningen viktig
Synen, och inte minst mörkerseendet, kan försämras med åldern. Därför är det viktigt med bra belysning, både allmänljus och punktbelysning. Kan du se kläderna i garderoben och byrån ordentligt, läsa i soffan och arbeta bra i köket?
Glöm inte nattbelysningen. De flesta fallskador som sker hemma sker i mörker, till exempel på väg till toaletten nattetid. Lämna en lampa tänd i hallen eller skaffa en särskild nattlampa.
Kan du röra dig obehindrat hemma eller måste du kryssa runt möbler och dörrar? Ett tips är att lyfta bort innerdörrar till kök och vardagsrum och bara behålla dem du verkligen vill ha, som till badrum och sovrum.
Lösa sladdar, utstickande stolsben och prydnadsföremål på golvet kan utgöra snubbelrisker. Se om det finns någonting som bör plockas bort.
Brandvarnare ska alla ha. Med timer till strykjärn och kaffebryggare minskar du risken för brand.
Glöm inte trädgården
Bor du i villa eller radhus bör du se över din tomt. En grusgång eller mossbeväxt natursten kan vara vackert, men är opraktisk för den som har dålig balans eller använder rullator. En slät stenbeläggning är däremot både snygg och lättframkomlig.
Finns det trappsteg upp till ytterdörren så bör det finnas ett räcke att stödja sig mot. Och kan du ställa en bänk eller stol utanför dörren så gör det. Det blir en bra plats att ställa ifrån sig kassar medan du låser upp, och om du måste vänta på färdtjänsten är det skönt att kunna sitta ner. Dessutom ser det trevligt ut.
Belysningen är viktig även utomhus. Du måste kunna se låset för att låsa upp, och det känns tryggare när inte hela tomten är mörk. Med ett skymningsrelä tänds lampan automatiskt när det blir mörkt, och du behöver aldrig komma hem till en mörk trapp. Det kan också vara trevligt med belysning ute vid brevlådan.
Om du planerar att bygga altan, så bygg den om möjligt i samma nivå som golvet innanför. Då blir det lättare att komma ut även för den som inte är så rörlig. Samma sak gäller om du bor i lägenhet och har balkong. Är det ett stort steg ner till balkongen kanske det går att höja balkonggolvet eller lägga ett extra steg utanför dörren?Plantera i krukor i stället för i rabatter så skonar du ryggen.
Välkomnande hall
Försök att få rum med en sittplats i hallen. En stadig bänk är bra både när du tar av och på dig skorna och för avställning. I en trång hall kanske en pall som fälls ner från väggen passar bättre.
Har du brevinkast i dörren kan det vara idé att fästa en uppsamlingskorg under, så att du slipper plocka upp posten från golvet. Och måste du sträcka dig för att nå hatthyllan kanske du ska sänka den, så att du når bekvämt.
Innetrappor är ofta hala. Se till att det finns en stadig ledstång och halkskydda stegen. Moderna halkskydd kan rent av förbättra trappans utseende.
Ta en dusch
En duschhörna är mer lättillgänglig än ett badkar. En sittplats i duschen är bra. Det finns allt från exklusiva svartlackade kreationer som fälls ut från väggen till rejäla och stadiga duschpallar.
Har du badkar ska du vara noga med att använda badkarsmatta. En så kallad badbräda gör det enklare att kliva i och ur. Det finns även pallar som passar i badkar.
Ett handtag monterat på väggen ger dig stöd både i dusch och badkar.
Gamla badrumskranar blir ofta tröga. Byt till en engreppsblandare. Och undvik att förvara parfymflaskor och liknande på en hylla ovanför handfatet. De ramlar lätt ned och kan i värsta fall krossa porslinet.
Välj om möjligt en hög toalettstol. Vill du inte montera armstöd på den så kan vägghandtag eller golvstöd göra det lättare att komma upp.
Ska du renovera badrummet bör du överväga att byta ut badkaret mot en rymlig duschplats, gärna med sittplats. Men undvik duschkabin. Vägghängda toaletter och kommoder gör det enklare att städa.
Ryms en tvättmaskin?
Bor du i lägenhet med gemensam tvättstuga bör du se över möjligheten att installera tvättmaskin i badrummet. Det är tungt att bära tvätt fram och tillbaka. De flesta tvättmaskiner idag är frontmatade. Står tvättmaskinen på golvet måste du böja dig ganska djupt för att plocka ur tvätt. Genom att ställa upp maskinen på en sockel får du bättre arbetsställning. Särskilda tvättmaskinssocklar finns att köpa löst.
I ett optimalt kök finns avställningsytor bredvid ugnen och en ho i närheten av spisen så att du inte måste bära varma plåtar och kastruller genom köket. En upphöjd ugn ger bättre arbetsställning. Och utdragbara lådor är mer praktiska än underskåp där du måste krypa på golvet för att komma åt det som står längst in.
Ett kök kan göras mer praktiskt utan ombyggnad. Se till att allt som du använder ofta finns lätt tillgängligt. Undvik att ha saker högt upp där du måste klättra på stolar eller stegar för att nå.
Montera gärna en kran med enhandsfattning, om det inte redan finns, och underlätta för dig själv med bra belysning över spis och arbetsbänk. Är du orolig att glömma spisen på så finns det spisvakter som bryter strömmen automatiskt när en platta stått på för länge.
Möblera lagom
Ett lagom möblerat vardagsrum är lättare att ta sig fram i och enklare att städa. Undvik att sätta dammsamlande hyllor högt upp. En låg soffa är svår att komma upp ur. Idag finns snygga fåtöljer som är särskilt gjorda för att man enkelt ska kunna resa sig ur dem. Det finns även särskilda dynor som ger bättre sittställning i dina befintliga möbler. Skaffa en hög säng, eller byt ben på sängen du har. Det är svårt att resa sig ur en låg säng.
Möblera så att du har fri väg från sängen till dörren. Och glöm inte att lämna nattlampa tänd utanför sovrummet som ledljus om du måste gå upp på natten.
Text Frida Johansson
Faktaruta
»Vi tänkte till i förväg«
Barbro Westerholm är riksdagsledamot (FP) och före detta ordförande i SPF. Hon och hennes man tänkte lite extra när familjen byggde om sitt badrum för tolv år sedan.
– Vi hade haft en översvämning så vi var tvungna att göra om badrummet. Då tyckte vi att det var bra att tänka till så mycket som möjligt.
Bland annat valde man ett golvklinker med sträv yta, som gör att det inte blir så halt. Och badkaret är fristående, och placerat en bit ut från väggen, så att man får bra grepp runt kanterna.
– Det är därför vi inte har något handtag på väggen. (Det löstagbara handtaget på bilden här intill har Veteranen lagt till).
Badkaret är också enkelt att lyfta ut.
– Vi älskar att bada! Men om det inte skulle gå längre, så är det bara att flytta undan badkaret och ha dusch i den hörnan.
Toalettstolen är högre än vanligt och har försetts med fällbara armstöd.
Är ni nöjda?
– Ja det är vi. När jag opererade min höft hade jag stor glädje av att det är så här.
Anpassningsbidrag
Har du nedsatt rörlighet och behöver hjälp med att bygga om din bostad? Då kan du ansöka om bostadsanpassningsbidrag. Du hittar information om bidraget hos Boverket, www.boverket.se.
Testa ditt hem
SPF har varit med och tagit fram ett webbtest där du kan se hur tillgänglig din bostad är, vad du kan göra för att förbättra den, och om du kanske bör överväga att flytta till ett lämpligare boende.
Du hittar testet här: www.teknikforaldre.se/botestet
Smarta ting
Det finns många hjälpmedel och praktiska prylar som kan underlätta vardaglivet. Några av dem hittar du här:
www.etac.se
www.sakta.se
www.addxtra.se
Fler smarta saker för varje rum hemma hittar du på hjälpmedelsinstitutets hemsida. Gå till www.hi.se och klicka på Hjälpmedelstorget och sedan Smarta ting. Där hittar du också många fler tillverkare.