Dumplings kan närmast beskrivas som den asiatiska versionen av ravioli, små knyten med fyllning av kött, grönsaker, kyckling eller skaldjur. Här är recept på två olika fyllningar, en med köttfärs och en vegetarisk variant.
20-30 st
1 pkt färdigkavlade ark av dumplingsdeg eller wontondeg
Köttfyllning
200 g blandfärs
1 dm finhackad purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
1 bit ingefära (stor som en vindruva), riven
2 msk japansk, ljus soja
1 nypa salt
1 tsk rapsolja
Grönsaksfyllning
2 dl hackad salladskål (använd främst den kraftiga vita delen av bladen)
1 pressad vitlök
1 liten morot
1 salladslök eller klippt gräslök
1 bit ingefära (stor som en vindruva), riven
1 tsk sesamolja
1 msk japansk soja
1. Tina dumplingsdegen i kylskåp över natten.
2. Rör ihop ingredienserna till den valda fyllningen i en skål.
3. Ta ett ark dumplingsdeg i handen och lägg en vindruvsstor klick fyllning mitt på arket. Doppa fingret i kallt vatten och fukta runt kanten. Vik ihop knytet och försök att pressa ut så mycket luft som möjligt ur paketet innan det försluts. Vik gärna några veck längs sammanfogningen så att den sitter säkrare och ser lite knölig ut, som dumplings brukar göra.
4. Lägg färdiga knyten på en bricka med bakplåtspapper medan du gör klart resten.
5. Om du har en ånginsats kan du ångkoka knytena i den. Lägg dem på bakplåtspapper eller pensla korgens botten med olja så att knytena inte fastnar.
Det går också bra att koka knytena i centimeterdjupt vatten i cirka 3 minuter under lock.
Tips: Om du gör soppa med dumplings (se recept nedan) så kan du koka knytena några minuter direkt i soppan.
Recept: Malin Ottosson