Till vårrullarna används rispapper och vårrullarna äts kalla med dippsås. En nyttigare variant än klassiska friterade vårrullar med filodeg.
cirka 20 st
40 stora räkor
1 limefrukt, skal + saft
1 vitlöksklyfta
100 g okokta glasnudlar
1 kruka färsk koriander
1 morot
1/2 dl finhackad gräslök
1 pkt rispapper (till vietnamesiska vårrullar)
Dippsås
1 sats asiatisk dressing eller 1 dl sweet-chilisås
1. Skala räkorna och halvera dem på längden med en vass kniv. Tvätta limefrukten och riv det yttersta gröna skalet över räkorna i en skål. Pressa över limesaften och vitlöksklyftan och rör om. Låt räkorna marinera i minst en halvtimme i kylen.
2. Bryt nudlarna i mindre bitar och koka dem enligt förpackningens anvisningar. Låt rinna av och svalna. Skala moroten och riv den grovt. Finhacka gräslöken.
3. Fyll en stor skål med varmt vatten (det behöver inte vara hett). Ta ett rispapper i taget och lägg det i vattnet i cirka 30 sekunder, så att det blir mjukt. Lägg det sedan försiktigt på en tallrik. Lägg ut ett blad av färsk koriander mitt på det mjuka pappret (Det kommer att synas igenom den tunna rullen och blir fin dekoration).
4. Lägg en liten näve glasnudlar och en nypa morot ovanpå koriandern. Lägg 2-4 räkhalvor överst.
5. Vik in papperet först från sidorna och rulla sedan ihop till en vårrulle.
6. Servera rullarna kalla och doppa dem i asiatisk dressing (se recept) eller sweet-chilisås.