En lättlagad soppa som, serverad i kopp eller liten portionsform, passar utmärkt för mingel. Receptet är gjort med kantareller men fungerar även bra med annan svamp.
Har du kantareller kvar i frysen så använd dem, annars kan du laga soppan på den svamp som du hittar i butiken för säsongen.
4 stora portioner eller
cirka 10 små portioner för mingel
1 schallotenlök
5 dl gula kantareller (eller annan svamp)
smör att steka i
1/2-1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
2 msk majsenamjöl
1 nypa strösocker
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl matlagningsgrädde
1. Hacka löken. Stek den i svag värme i smör i några minuter. Hacka kantarellerna och låt dem steka med löken i smör i cirka 10 minuter. Pressa över vitlöken mot slutet.
2. Salta och strö över majsenamjöl. Rör om och tillsätt socker, vatten, buljongtärning och grädde.
3. Låt koka på svag värme i cirka 15 minuter. Smaka eventuellt av med konjak.
TIPS! Soppan kan göras klar i förväg och sedan värmas vid serveringen. I portionsformar kan man hålla soppan varm i cirka 175 gradig i ugnsvärme. Ställ alla formarna i en pajform så går det lättare att flytta dem.
Har du inga portionsformar går det bra med vanliga kaffekoppar (om det inte är särskilt ömtåliga eller har en känslig dekor så brukar kaffekoppar klara upp till 200 graders ugnsvärme). De är dessutom praktiska att hålla i när man minglar.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch