Umeå, Luleå, Pitea och Skellefteå… Där spelar Västerbottenteatern samtidsdramatik lika ofta som man förmedlar sina mer lokala teaterskrönor. Länet är till ytan lika stort som Danmark men med en befolkning om 250 000 själar.
Sedan sex år heter teaterns chef Med Reventberg. Vi minns henne från Nationalteaterns Mammarock och från Tältprojektet. I tv gjorde hon tidernas tantporträtt när hon som Ortrud, iförd hattskrålla, höll ordning på den under 90-talet megapopuläre Kurt Olsson.
Då var det Göteborg som gällde, därefter blev Med bas för Klara Soppteater i Stockholm och sedan sex år har alltså Västerbottenteatern en chef från Götet.
– När jag kom hit 2005 insåg jag att det fanns rätt mycket vadmal och trasmattor över teatern. Det var hemtrevligt men inte nog för att intressera alla. Min första säsong passade jag därför på att fara runt i länet och introducera mig själv genom en monolog byggd på Kerstin Thorvalls Det mest förbjudna. Den handlar om kvinnlig erotik men berättar också om författarens trauman. Det blev många fina möten och föreställningen lockade både yngre och äldre.
Publiken är äldre
Med är medveten om att en stor och viktig del av teaterpubliken i hennes län, liksom i hela landet, tillhör en äldre generation.
– Så har det alltid varit. När jag var ung på 70-talet tänkte vi ”Herregud – om tio år kommer ju publiken att vara död!” Men vi lever länge nuförtiden, konstaterar Med med ett garv. Dessutom sker en ständig tillväxt.
I vinter spelar Västerbottenteatern den hyllade förställningen efter Elisabeth Rynells bok Hohaj. Se där, ännu en i raden av dramatiseringar och enligt Med ”ett sätt för oss att våga oss bort från trivseltrenden” när föreställningen lodar.
Föreställningen Hohaj med manus av Ellenor Lindgren hade premiär under hösten. Olle Törnkvist regisserar och musiken har Cay Nyqvist gjort. På scen står Margareta Niss, Ellenor Lindgren, Greger Ottosson och Matthew Zajac
Text: Pia Huss
kulturjournalist och teaterkritiker i bland annat Dagens Nyheter