Sjuttioåringar som äter medelhavsinspirerat har 20 procents större chans att leva längre än jämnåriga kamrater som äter mycket kött och mjölkprodukter, visar en ny studie.
– Rent konkret innebär det att äldre som äter en Medelhavsliknande diet lever uppskattningsvis två-tre år längre än de som inte gör det, säger Gianluca Tognon, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.
Nyligen rapporterade Veteranen.se att medelhavskost är bra för minnet (se länkad artikel). Och ända sedan femtiotalet har man känt till att en diet med stor andel fisk och grönsaker och lågt intag av kött och mjölkprodukter, är bra för hälsan. Nu visar inte mindre än fyra samstämmiga studier att en kost med mycket grönaker och fisk, inspirerad av maten kring medelhavet, förlänger livet.
En studie är fokuserad på 70-åringar i Göteborgsområdet, en på barn, en på personer i Danmark och en på personer i norra Sverige.
–Slutsatsen av de här studierna är att en Medelhavsliknande diet tveklöst har ett samband med bättre hälsa, såväl för äldre som för yngre, säger Gianluca Tognon.
Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu studerat vilka effekter en Medelhavsliknande diet har för äldre svenskar.
Det ser alltså ut som att det är dags att dra ner på den tunga maten och köttet och fylla kylskåpet med fisk och grönsaker. Men låt oss äta upp julmaten först. Att börja äta medelhavskost kan väl vara ett lämpligt nyårslöfte.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se
Artikel i Age
En vetenskaplig artikel om studien har publicerats i tidskriften Age. Här hittar du den (på engelska)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168601/?tool=pubmed