Qigong är en uråldrig kinesisk gymnastik. Barbro Andersson har gått kurs i en qigong-variant som lämpar sig bra högt upp i åren. Nu leder hon qigongen i Kaprifolen Skaftbo i Bohusdistriktet.
– Vi brukar vara mellan 18 och 22 personer, plus en hund som ligger i mitten.
När började ni?
– Vi har nog hållit på i fyra år. Och nittio procent av alla som började för fyra år sedan, de håller på fortfarande. Hon som är äldst är 91 år. Och alla är väldigt positiva.
Hur gör ni?
– Vi har en skiva med rörelser inspelade som vi följer med i. Man blundar hela tiden och går in i rörelsen med tanken.
– Vi börjar med att stå och slappna av i både fram- och baksida. Sedan börjar vi nere vid fötterna och arbetar oss uppåt genom hela kroppen. Vi gör varje rörelse tre gånger, det är väldigt lugnt, inga hopp och skutt.
Är ni utomhus eller inomhus?
– Inomhus. Men på våren avslutar vi med att gå upp på ett berg här i Grundsund. Då gör vi qigong och ser ut över vattnet. Det är härligt.
Är det svårt?
– Nej, mycket enkla rörelser. Alla kan göra det, även de som har ont. Man gör det man själv klarar av.
Vad är bäst med qigong?
– Energipuffen man får, och att vi gör det tillsammans.
Har du något tips till andra som vill börja?
– Ha med någon som kan visa hur man gör rörelserna.
Text Frida Johansson
Traditionell träning
Träningsformen qigong kan spåras över 2300 år tillbaka i tiden och finns i tusentals olika varianter. Gemensamt är att man genom lugna, harmoniska rörelser övar upp sin smidighet och balans. Träningen ska även verka rogivande. Enligt utövarna anses qigong lösa upp spänningar i kroppen, öka blod- och energiflödet samt mjuka upp stela leder. I Kina praktiseras qigong av alla åldersgrupper, ofta tidigt på morgonen ute i det fria.
Enligt den kinesiska medicinen ger qigong ökad livsenergi som i sin tur kan leda till ett minskat sömnbehov och ökad sexuell lust.
Källa: Vårdguiden Stockholm