Skippa fuskmaten!
tillsatser och konserveringsmedel Foto Colourbox
Hälsa | Må bra

Skippa fuskmaten!

Ingen doktor, bantningsdietist eller kostfantast säger "ät mer socker". Ändå äter vi svenskar 40-50 kilo socker om året, vilket är mer än tre gånger mer än Världshälsoorganisationen rekommenderar.

Publicerad 2011-11-30

Visst är socker en klassisk smakbärare och ett bra konserveringsmedel, men ofta blir det för mycket av det goda.
När jag var liten och det var fest kunde syrran och jag få dela på en liten sval flaska Trocadero som vi hämtade i mormors källare. Idag säljs läsken i 1,5-liters flaskor med mer än 600 kalorier i varje flaska.
Just läsken är en av de största sockerbovarna. Problemet är att vår hjärna har svårt att uppfatta kalorimängden i drycker. Vi kan hälla i oss tomma kalorier utan att bli mätta. Förutom socker innehåller läsken också färgämnen och konstgjorda smakämnen.
45 godkända konserveringsmedel

Förr användes en handfull naturliga konserveringsmedel i maten, som socker, salt och ättika. Idag finns det cirka 45 godkända konserveringmedel i Livsmedelsverkets föreskrifter. Till det kommer en lång rad ämnen som bättrar på matens konsistens och utseende. Det ska vara runda skinkskivor, färgrik sylt och blanka äpplen.
Emulgeringsmedel hindrar dressingen från att skikta sig, stabiliseringsmedel gör att jordgubbarna inte flyter upp i sylten, färgämnen gör glassen läckert grön och smakförstärkare i korven gör att den smakar mer som kött.
Tillsatserna i vår mat är godkända i EU och inte farliga för människor. Men det finns inte mycket forskning på vad som händer när vi sedan blandar olika kemikalier i kroppen.

 

Flera kilo tillsatser om året
När journalisten Mats-Erik Nilsson 2007 drog igång en matdebatt om fuskmaten i Sverige, var det många som fick upp ögonen för konstigheterna. Han berättade bland annat att en genomsnittlig konsument i ett i-land som vårt får i sig 6-7 kilo livsmedelstillsatser per år.
Många innehållsförteckningar har sedan dess skrivits om, recept har ändrats. Flera företag har till exempel helt slutat använda smakförstärkaren glutamat i sina rätter. Men det är fortfarande upp till oss konsumenter. Vi måste köpa bättre mat.

 

Vilken mat vill du äta?
Det handlar ytterst om vilken sorts mat vi vill äta, och vilken sorts smaker vi vill förmedla till kommande generationer. Företagen tar fram det som kunderna köper. Skippar vi mat fylld med kemikalier, tillsatser eller onaturliga mängder socker, så kommer företagen att ta fram bättre produkter åt oss.
Visst behövs konserveringsmedel så att maten inte ruttnar, och visst är det gott med en näve artificiellt gélégodis då och då, men gör medvetna val. Läs på innehållsförteckningen och välj mat med så få tillsatser som möjligt. Laga från grunden så vet du vad maten innehåller. I de rena råvarorna sitter också de godaste smakerna.

 

Malin Ottosson

redaktionen@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas