En krämig risotto är aldrig fel. Smaksätt den med Karl-Johansvamp så blir den ännu godare.
1 1/2 kycklingbuljongtärningar
8 dl vatten, cirka
½ gul lök
rapsolja att steka i
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
120 g färsk Karl-Johansvamp (eller torkad som legat minst 15 minuter i vatten)
1 dl riven färsk parmesanost
Tillbehör:
sallad
parmesanost
1. Förbered buljongtärning och vatten så att du har en färdig varm buljong till risotton. Hacka löken och fräs den i olja i några minuter. Fräs riset i olja i en kastrull i 3 minuter. Rör om hela tiden så att det inte bränns. Häll på vinet och rör om. Tillsätt den stekta löken.
2. Tillsätt sedan buljongen lite i taget och rör hela tiden så det inte bränner fast i botten. När buljongen kokat in tillsätts lite mer vätska tills riset börjar bli färdigt efter cirka 15 minuter.
3. Rör till sist ned Karl-Johansvampen och parmesanosten. Drag sedan kastrullen av värmen och låt den stå till sig i några minuter innan den serveras. (Risotton ska vara kladdig som fast risgrynsgröt.)
4. Servera tillsammans med en sallad och mer riven parmesanost.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch