"Det är rimligt att vårdtagare och deras anhöriga vet vilken lägsta bemanning som ska finnas inom äldreomsorgen" skriver Miljöpartiet i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Nu kräver partiet att regeringen tar fram en lag som tvingar kommunerna att ange miniminivåer för personal på äldreboenden. Dessutom vill man se en nationell tillsynsmyndighet av äldreomsorgen.
”De som har plats i äldreomsorgen är de människor som byggt Sverige och som gett oss de möjligheter vi har i livet. Vi har då att använda dessa möjligheter till att fortsätta bygga ett gott samhälle, där vi tar hand om gårdagens hjältar då skröpligheten sätter in.” skriver språkröret Gustav Fridolin och Agneta Luttropp, ledamot i socialutskottet.
Åtgärderna för att stoppa riskkapitalbolag från att smita från skatt, att skärpa upphandlingsregler och att utreda skillnaderna mellan privat- och offentlig vård räcker inte, menar debattörerna.
”Det går inte att utreda fram tillräckligt med personal. I en underbemannad äldreomsorg ställs personal inför omöjliga val. I dag händer det att undersköterskor får välja mellan att bryta mot reglerna och själv göra ett tungt lyft som kräver två personer, eller låta omsorgstagaren vänta i timmar på att få sitt inkontinensskydd bytt.”
Socialstyrelsen ska ta fram bindande regler för bemanning inom demensvården till sommaren 2012. Men Miljöpartiet vill se tydliga mininivåer, som tas fram på kommunnivå. Tydligt angivna minimigränser skulle inte bara göra det enklare för allmänheten att se vad som gäller, det skulle bli ett sätt för kommuner att konkurrera med varandra med attraktiv omsorg, menar man.
Miljöpartiet vill även se äldreomsorgsinspektörer i varje kommun. Och man framhåller att det måste finnas sätt att styra vårdgivarna i rätt riktning.
”Avtal utan vitesklausuler för bristande uppfyllelse av kvalitetskrav ska över huvud taget inte få ingås.”, skriver man.
”Alla ska kunna lita på omsorgen i Sverige, alldeles oavsett vem som utför den.”
Läs hela debattartikeln här:
Lag om bemanning löser krisen i äldrevården