3-6 portioner
2-3 dl vispgrädde
100 g mörk blockchoklad av god kvalitet
1 apelsin
1. Häll 1 dl vispgrädde i en kastrull och låt koka upp. Bryt eller banka chokladen i småbitar i sitt papper.
2. Tag bort grädden från värmen och blanda ned chokladen. Rör till en blank och fin smet.
3. Vispa resten av grädden. Rör ihop chokladsmeten med hälften av grädden till en slät smet. Rör i resten av grädden och rör försiktigt så att luftigheten finns kvar.
4. Låt stå i kylen och tag fram och portionera, gärna i fina gamla kaffekoppar vid servering.
5. Skär av ändarna på apelsinen med en vass kniv. Skär sedan av skalet runt om så att den vita hinnan följer med. Tag apelsinen i handen och skär försiktigt ut klyftorna till skinnfria ”filéer”. Dela apelsinfiléerna i bitar och lägg på chokladmoussen.
6. Moussen går bra att förbereda några timmar innan gästerna kommer. Spara apelsinklyftorna för sig och lägg på dem vid serveringen.
7. När man skär bort hinnorna går apelsinerna extra lätt att äta. Chokladmoussen innehåller bara det socker som finns i chokladkakan.
Text och recept Malin Ottosson