Surdegsbröd, älgfärs och kantareller gör att den här hamburgaren hamnar i en klass för sig.
250 g älgfärs
1 msk ströbröd
1/2 dl mellangrädde
2 krm salt
nymald svartpeppar
1 msk rapsolja
1/2 gul lök
smör att steka i
Tillbehör
3-6 skivor surdegsbröd
gula kantareller, eller annan svamp
1 tomat
saltgurka
dijonsenap
grillspettspinnar
1. Ta fram älgfärsen så att den blir rumstempererad. Lägg ströbröd i en bunke och häll grädden över. Låt dra i minst 10 min.
2. Hacka löken fint och stek den i lite olja på medelvärme i minst tre minuter. Låt svalna.
3. Blanda avsvalnad lök och köttfärs i ströbrödet. Salta, peppra och tillsätt olja. Rör smeten jämn med en slev. Rosta brödskivorna så att de får lite färg, dela dem om skivorna är stora.
4. Forma två väl utplattade biffar av köttfärsen och stek i smör cirka 3 minuter på var sida, tills de fått fin färg. Låt vila under lock.
5. Stek kantarellerna i en klick smör och salta lätt.
6. Bygg hamburgaren med ett bröd, två tunna tomatskivor, en pannbiff, stekta kantareller och ett bröd till på toppen. Stick en pinne igenom så att burgaren inte rasar.
7. Lägg saltgurka, sallad och senap på tallriken och servera. Hamburgaren är svår att äta med händerna. Ta av locket och ät hela härligheten med kniv och gaffel istället.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch