Linfrön och solrosfrön samsas med lingon i detta matiga bröd.
Ett stort bröd
4-5 dl filmjölk
1 dl lingonsylt
1 1/2 dl dinkelgryn
2 1/2 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1/2 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 dl hasselnötter
1 dl lingon
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla ingredienser i en bunke. Smörj en stor avlång form, eller vik ned ett bakplåtspapper (inte smörgåspapper) i formen så att smeten inte fastnar på kanterna. Fyll formen med smeten och strö lite grovt mjöl ovanpå.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter. Tag ut brödet ur ugnen och låt det stå kvar i formen i några minuter innan det stjälps upp och får kallna under bakduk.
4. Brödet går lätt att skära i tunna skivor när det kallnat.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch