Ät mindre kött är kanske en märklig uppmaning när man tipsar om böcker som handlar om kött. Men köper du mindre kött kan du köpa dyrare, godare och miljövänligare kött när du väl slår till.
Faktum är att vår köttkonsumtion har ökat lavinartat på kort tid. Det låga priset är en stor anledning till det. Men med låga priser kommer sämre djurhållning.
Äter du kött hälften så ofta, har du råd att köpa närproducerat och ekologiskt kött, i stället för sådant från djurfabrikerna. På köpet bidrar du till bättre miljö, friskare och gladare djur och får godare och mer hälsosam mat.
Kött – välja, hantera, tillaga
Håkan Fällman
Natur och Kultur
Tillbaka till ursprunget. Kött är så mycket mer än benfria, bekväma och i längden rätt trista filéer och kotletter.
Rätt kött till rätt maträtt. Ett djur som tagits väl omhand ända fram till slakt smakar också gott.
Till grillat – såser, marinader, sallader och lite sött
Lisa Lemke
Foto: Åsa Dahlgren
Bonnier Fakta
Låt tillbehören spela huvudrollen. Boken Till grillat innehåller visserligen recept på marinader, ”rub” som man gnider in köttet med och ”glaze” som man penslar på det man ska grilla, men huvuddelen av boken ägnas åt sallader, varma och kalla såser, kryddsmör och salsor. Inspirationen är hämtad från hela världen, och det är knappast det gamla vanliga som presenteras.
Som läsare irriterar man sig först på jobbiga typsnitt och text inlagd på bilder som tyvärr gör boken svårläst. Men det glömmer man strax när man ivrigt börjar planera grillmiddagar där man kan testa tomat- och jordgubbssallad, rödbetsgratäng, brödsallad med sommarprimörer, tryffel- och pinjesmör och hemgjord dulce de leche.
Korv – redskap, råvaror, teknik.
Den godaste korven stoppar du själv
Kristofer Franzén
Foto: Stefan Wettainen
Bonnier Fakta
Färskkorv, lufttorkad korv, emulsionskorv, kallrökt korv och varmrökt korv.
”Själv köper jag hellre en enklare detalj av ett djur som levt ett bra liv, på bra foder nära mig, än en lättputsad, dyrare detalj från en djurfabrik.”
Författaren förespråkar svenska utegrisar, så kallat gräskött från kor och färskt lammkött inköpt på hösten från lamm som fått beta.
Äta djur
Jonathan Safran Foer
Norstedts
När Safran Foer lämnar skönlitteraturen för sin första, och enligt honom själv enda, journalistiska bok gör han det med bravur. Boken Äta djur lämnar ingen oberörd.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se