Grillade halloumiskivor, grillad squash med örtsalt, grillad paprika, grillad lök. Den salta och gnissliga halloumiosten från Cypern sitter som en smäck på grillen.
2 portioner
2-4 grillpinnar
1 squash
rapsolja
örtsalt
2 röda paprikor
2-4 knipplökar
1 citron
200 g haloumiost eller »grilloumi«
1. Lägg träpinnarna i blöt i minst 30 minuter så att de inte börjar brinna så lätt. Skiva squashen i centimetertjocka skivor. Pensla squashskivorna med rapsolja och salta med örtsalt, låt dem ligga och »marinera« tills det är dags att grilla.
2. Skär paprikorna i 3-4 stora bitar och tag bort alla kärnor. Dela lökarna på längden. Skär av blasten och spara. Den kan användas på samma sätt som gräslök i en sallad eller ett kryddsmör.
3. Koka en kanna vatten och häll över de halverade lökarna. Låt dem ligga i hett vatten i 3 minuter. Fiska sedan upp dem och låt rinna av. Dela citronen.
4. Skär osten i stora tärningar och trä upp varannan ost, varannan körsbärstomat på grillpinnarna.
5. När grillen är redo grillas grönsaker, citronhalvor och ostspett i några minuter på varje sida tills de fått fin färg.
Servera genast som vegetarisk rätt med en grönsallad eller som tillbehör till grillat kött.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch