Marinerade kycklingspett
2 portioner
4-8 grillpinnar
2 lårfiléer per person
Marinad
1 dl hackad salladslök (eller använd den gröna blasten från en knipplök)
1/2 dl olivolja
1 dl vitt vin
1/2 pressad citron + rivet skal
1 mak örtsalt
1 hackad vitlöksklyfta
1. Lägg träpinnarna i blöt i minst 30 minuter så att de inte börjar brinna så lätt. Torka kycklingen med hushållspapper. Skär varje lårfilé i 4-5 bitar.
2. Rör ihop ingredienserna till marinaden och lägg den tillsammans med kycklingbitarna i en plastpåse. Låt marinera i minst 1 timme.
3. Trä upp kycklingen på två grillpinnar i taget. Om varje spett har två pinnar genom köttet så går det lättare att vända spetten.
4. Grilla köttet runt om. Lossa lite på mittenbitarna och kolla att kycklingen är färdig även i mitten.
Servera genast.
Sataysås
2 portioner
2 dl jordnötter (vanliga saltade går bra)
1/2 klyfta vitlök
färsk ingefära, en bit stor som en vindruva
1 msk olja
1 msk farinsocker
1 krm spiskummin
1 krm sambal oelek
1 nypa chili
1 msk limesaft
1 1/2 dl vatten
1. Mixa jordnötterna mycket ordentligt med vitlök och ingefära till ett fint pulver.
2. Tillsätt olja, socker och kryddor och späd med limesaft och vatten till en trögflytande sås. Låt såsen sakta koka upp och småputtra några minuter. Späd med lite vatten om såsen blir för fast.
3. Jordnötssåsen passar till fläskkött, kyckling och grillade grönsaker.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch