Den första Topp 20-listan sändes den 12 april 1961 och den sista presenterades för lyssnarna den 27 juni 1962. Av listans totalt 254 låtar har Rolf Karlström på Radio Haninge kommit över samtliga.
– En del kommer från raspiga ep-skivor, men det förstärker bara nostalgin, säger Rolf Karlström.
Varje torsdag kväll kl 19.30-21.00 sänder han en veckotopplista via webbradion. Den går att lyssna på online var som helst, bara man har tillgång till en dator.
Rolf Karlström kontaktade Veteranen efter att ha läst den nostalgiska historien om Radio Nord i senaste numret av Veteranen:
Jan Kotschack har skrivit boken ”Stick iväg, Jack” som handlar om hans far Jack Kotschacks piratradioäventyr.
– Det är väl ingen som är intresserad av den där gamla radiokanalen, sa Ingeborg Kotschack (nu 88 år) när sonen Jan berättade att han skrivit en bok om sin far Jack Kotschack och hans radioäventyr åren 1961-1962.
Hon hade fel. Redan innan boken ”Stick iväg, Jack!” gick i tryck i november 2009 hölls en Radio Nord-kväll i Norrköping för utsålda hus. Den följdes snart av en Radio Nordkryssning på Östersjön där Jan Kotschack kunde peka ut var båten Bon Jour sände – på internationellt vatten strax utanför ön Ornö.
Snart blev det också en Radio Nord-turné med tre av kanalens fixstjärnor – Lill-Babs, Anne-Louise Hansson och Siw Malmkvist.
– Alla tre var med på de första Topp 20-listorna. Lill-Babs med Som en gummiboll, Anne-Louise Hansson med Är du ensam ikväll (Elvislåten Are you lonesome tonight) och Siw Malmkvist med Du förstår ingenting, berättar Jan Kotschack.
Låttitlarna väcker minnen från det tidiga 60-talet. Vi var många ute i stugorna som satt klistrade framför transistorradioapparaterna och skruvade in mellanvåg 495 m, 606 kc, för att lyssna på Topp 20.
Min lillasyster och jag hade varsin favorit – hon Little Gerhards Petter och Frida och jag Amore amore amore med Lill-Babs (tyvärr ledde Gerhard i flera veckor).
Hela sommaren 1961 gick vi och tjatade om ”Broddmans, Broddmans, Broddmans”, sjöng om den gula hinnan som tvättas bort med Pepsodent och tvingade vår mamma att köpa Duralexglas för att reklamen lovade att ”de höll” när de tappades i golvet.
Jan Kotschack var 9 år när hans pappa startade Radio Nord med hjälp av några amerikanska investerare.
– Jag minns de amerikanska miljonärerna som kom hem på middag och hann med åtta Dry martinis före maten. Kvällstidningarna ringde klockan fyra varje morgon och så fick jag ibland följa med till studion på Kammakargatan och lyssna på inspelningarna till nästa dags sändning.
– Men jag förstod inte alla detaljer och varför många i etablissemanget var så upprörda över piratfartygets sändningar. Det var först långt senare när jag började gå igenom pappas gamla papper som bilden tornade fram.
– Politikerna laborerade med idéer som att sätta upp störningssändare utmed hela Sveriges kuster, att kapa båten och att utvidga svenska farvattenzonen. Efter 16 månader lyckades de stoppa hela projektet genom att göra det olagligt att annonsera i Radio Nord.
Var din pappa bitter?
– Nej, han var lite besviken men började genast tänka ut nya projekt att tjäna pengar på.
Vad skulle han gjort idag om han levat? Startat ett piratparti?
– Jobbat inom media. Kanske suttit som hög direktör på motsvarande MTV. Eller arbetat med film i Hollywood. Men politik, nej. Han var politiskt naiv. Han trodde på kommersiell radio och var helt övertygad om att det inte var olagligt att starta en sådan. Han tyckte att affären var genial och något att tjäna pengar på.
Radio Nord gick i kvav men Sveriges radio kunde starta Melodiradion och Tio-i-topp tack vare den oheliga konkurrensen. Det skulle dröja till 1987 som Jan Stenbeck knäckte monopolet genom att starta TV3 via satellit från London.
Hela den osannolika historien om kanalens uppgång och fall finns beskriven i Jan Kotschacks 400-sidiga bok som också är en historia om hur politiker och höga tjänstemän slåss med näbbar och klor för att försvara folkhemmets murar. En mycket solkig samtidsskildring!
Fotnot: Monica Zetterlunds Stick iväg Jack! avslutade Radio Nords sista sändning den 30 juni 1962.
Gunilla Lindahl
gunilla.lindahl@veteranen.se
Lyssna online på Topp 20:
http://www.radiohaninge.se/lyssna.asp
Programinformation:
http://www.radiohaninge.se/proginfo.asp?progid=122