En hemgjort müsli som rostats i ugnen är något helt annat än färdigköpta torra havregrynsblandningar. Testa och njut.
1 pkt grynblandning, fyra sädesslagen
1 1/2 dl råsocker (strösocker går också bra)
4 dl vatten
1 dl rapsolja
175 g hasselnötter (eller andra nötter)
ev torkad frukt
1. Blanda gryn och socker i en rymlig bunke. Blanda vatten och olja i en skål. Stänk vätskan över grynen och »knåda« grynen för hand så att det bildas lite klumpar och alla gryn blir lite fuktiga.
2. Hacka hasselnötterna grovt och blanda dem med grynen.
3. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper i en långpanna.
4. Rosta müslin i mitten av ugnen i 200 grader. Tag ut långpannan och rör om med två skedar var femte minut så att grynen blir jämnt rostade. Müslin är klar efter cirka 20-30 minuter när den fått lite färg och börjar dofta rostat.
5. Tag ut müslin och låt den kallna. Blanda gärna i torkad frukt som russin, gojibär eller torkade tranbär.
6. Servera till fil eller yoghurt. Förvara müslin torrt.
Text: Malin Ottosson